Переговорний процес поновлено

Блок Юлії Тимошенко не збирається дезавуювати свої заяви на вимогу «Нашої України». Про це повідомив Олександр Турчинов. І підкреслив, що БЮТ працює в межах домовленостей. «Ніяких заяв ні Юлія Тимошенко, ні Олександр Мороз не робили, які могли б зашкодити формуванню коаліції».

«Той демарш, який був учора, надто деструктивний», — зауважив О. Турчинов. І висловив сподівання, що керівництво «Нашої України» і надалі працюватиме над побудовою коаліції, бо політичні сили вже дуже близько підійшли до її створення.

Водночас «бютівець» повідомив про відновлення переговорного процесу про створення коаліції. Принаймні у першій половині середи, за його словами, мала відбутися зустріч Ю. Тимошенко, О. Мороза та представника «Нашої України», найімовірніше Романа Безсмертного. Крім того, він підтвердив факт зустрічі лідерки БЮТ із главою держави у вівторок увечері, зауваживши, що «зустріч була достатньо ефективною».

У свою чергу, «нашоукраїнець» Юрій Ключковський зазначив, що він негативно оцінює ажіотаж навколо переговорів. «Якби всі переговори проходили під таким пильним наглядом, то жодні з них не були б успішними», — сказав депутат. Але факт учорашньої зустрічі «помаранчевих» лідерів підтвердив.

Олена РОМАШКІНА.

Другий зайвий

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, за результатами перевірки рішень новообраних обласних рад про внесення змін до їх регламенту, затвердження структури виконавчого апарату встановлено, що облради на порушення вимог Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обирають до керівного складу двох і більше заступників голови облради.

Хоча статтею 56 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено обрання лише одного заступника голови обласної ради. А згідно із ст. 43 вищезгаданого закону питання обрання голови ради, заступника голови ради та звільнення їх із посад вирішуються лише на пленарних засіданнях районної, обласної ради, тобто в законі не передбачено обрання більш як одного заступника голови обласної ради. Протести винесені прокурорами Закарпатської, Харківської, Луганської, Івано-Франківської, Житомирської, Рівненської областей.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про прокуратуру» протест на акт, що суперечить закону, прокурор (його заступник) приносить до органу, який його видав, або до вищестоящого органу. У протесті прокурор порушує питання про скасування акта або приведення його у відповідність із законом, а також припинення незаконної дії посадової особи, поновлення порушеного права. При цьому протест прокурора зупиняє дію опротестованого акта і підлягає обов’язковому розгляду відповідним органом або посадовою особою у десятиденний строк після його надходження. Про наслідки розгляду протесту в цей же строк повідомляється прокурору.

У разі відхилення протесту або ухилення від його розгляду прокурор може звернутися із заявою до суду про визнання акта незаконним. Подання такої заяви зупиняє дію правового акта.