Громадяни, які вклали гроші у будівництво житла в Донецьку, залишилися без квартир. Порушено кримінальну справу

Прихід московської будівельної корпорації «Соціальна ініціатива» до Донецька був красивий і потужний. У жовтні 2003 року президент корпорації Микола Карасьов та міський голова Олександр Лук’янченко підписали контракти на будівництво в обласному центрі двох житлових мікрорайонів. «Цінність цих контрактів у тому, що будуватиметься не елітне житло, а розраховане на масового споживача», — відзначив донецький міський голова.

Однак до будівництва мікрорайонів «Соціальна ініціатива» так і не приступила. Донецька мерія торік розірвала контракти з московською корпорацією. На той момент компанія встигла оскандалитися в Росії, де стала синонімом фінансової піраміди. А в Донецьку діяльність компанії до останнього моменту не викликала підозр. Хоча грандіозні плани так і не були здійснені, московська корпорація (точна назва — командитне товариство «Соціальна ініціатива і Компанія») встигла укласти угоди із підрядниками на будівництво двох будинків у Донецьку — по вулиці Ковпака та вулиці Бахмєтьєва.

Забудовником по вулиці Бахмєтьєва, 73 виступило приватне підприємство «Укрінвестбуд» із Донецька. Кошти для будівництва збирало зареєстроване пізніше ТОВ «Соціальна ініціатива Москва—Донецьк». Це саме ТОВ укладало договори із громадянами, які бажали придбати житло. Загалом було продано 42 квартири, із них приблизно третина оплачені готівкою, решта — за рахунок кредитів. Введення будинку в експлуатацію було заплановано на квітень 2006 року.

— Після внесення грошей ми цікавилися станом справ на будівництві, — розповідає Максим Довгань, голова ініціативної групи потерпілих інвесторів. — Будівництво хоч і повільно, але велося.

Проте наприкінці квітня громадяни-інвестори несподівано дізналися про неприємну річ: «Укрінвестбуд» звернувся до Господарського суду із проханням визнати недійсними інвестиційний контракт із московською «Соціальною ініціативою» і, відповідно, договір будівельного підряду із «Соціальною ініціативою Москва—Донецьк». Привід — контракт з іноземною фірмою не був зареєстрований у передбаченому законом порядку. Суд задовольнив позов у березні. Тож тепер весь будинок перейшов у власність «Укрінвестбуду».

Ми зустрічалися з директором «Укрінвестбуду» Олександром Бойком, — продовжує Максим Довгань. — Він сказав, що саме його компанія, а не «Соціальна ініціатива», є власником будинку. Пан Бойко запропонував: мовляв, розривайте ваші договори, забирайте гроші у «Соціальної ініціативи» і приходьте, купуйте свої квартири у мене. Але за цей час ціна квадратного метра зросла. Нашими грошима користувалися безплатно, а тепер хочуть повернути їх нам, а квартири продати ще раз.

Потерпілі інвестори написали десятка півтора звернень у різноманітні інстанції. У кожної родини — своя сумна історія. Для придбання квартири у «Соціальної ініціативи» хтось брав кредит у банку і тепер, незалежно від розвитку подій, має виплачувати гроші. Хтось залишав у заставу батьківську квартиру і тепер ризикує залишитися без житла взагалі. Хтось напозичався грошей у родичів і знайомих. Потерпілі кажуть, що готові піти із плакатами і пікетувати мерію. Люди переконані, що міська влада, яка свого часу влаштувала потужний «піар» московській корпорації, має нести відповідальність за те, що ввела в оману потенційних покупців квартир.

 Коментарі

Наталія МЄШКОВА, директор ТОВ «Соціальна ініціатива Москва — Донецьк»:

Ми оскаржили рішення Господарського суду в апеляційному суді. Дату розгляду нашої заяви ще не призначено. Але ми вирішуємо питання, щоб повернути цей контракт у попереднє становище. Як розірвати договори із «Соціальною ініціативою»? По-перше, гроші вкладено всі в будівництво, по-друге, ми зазнали накладних витрат: зарплата, офіс, реклама. Там була охорона об’єкта, проектні роботи. Природно, якщо я й повертатиму вкладникам гроші, то без цих накладних витрат. Бойко каже: мені заплатили 700 тисяч гривень. Так, я 700 тисяч заплатила за роботу. Але матеріали, накладні витрати, охорона об’єкта, документація... Насправді там сума близько 4 мільйонів. Ці гроші Бойко мені не поверне.

Олексій БАГАНЕЦЬ, прокурор Донецької області:

— Прокуратура області порушила кримінальну справу за фактом розтрати залучених від інвесторів-громадян коштів в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ «Соціальна ініціатива Москва — Донецьк». Під час дослідчої перевірки встановлено, що у вересні 2004 року було укладено інвестиційний контракт між командитним товариством «Соціальна ініціатива і Компанія» (м. Москва), а також донецькою фірмою «Укрінвестбуд» на будівництво багатоквартирного житлового будинку по вулиці Бахмєтьєва, 73. Сума інвестиційних залучень коштів на будівництво цього будинку становила 5 млн. 527 тисяч гривень.

У свою чергу, з’ясувалося, що командитне товариство заснувало товариство з обмеженою відповідальністю «Соціальна ініціатива Москва—Донецьк» і уповноважило це товариство укладати інвестиційні угоди на будівництво житла. Названа фірма уклала 42 інвестиційні угоди з громадянами на загальну суму 4 мільйони 880 тисяч гривень. Згідно з умовами цих інвестиційних угод, які укладали з нашими громадянами, виходило, що всі кошти, які отримує товариство, воно має використовувати винятково на будівництво багатоквартирного будинку по Бахмєтьєва. Крім того, брало на себе зобов’язання після закінчення будівництва передати конкретні визначені квартири кожному з інвесторів.

Як показала перевірка, з’ясувалося, що протягом листопада 2004 і по грудень 2005 року зазначеним ТОВ було перераховано 711 тисяч гривень на будівництво цих квартир. Ще приблизно на 100 тисяч гривень було завезено будівельних матеріалів. Тобто сума в 4 мільйона 200 тисяч гривень на будівництво житла цим товариством перерахована не була. На запитання слідчих прокуратури області, куди поділися чотири з чимось мільйонів гривень, які були залучені від громадян на інвестування будівництва, посадові особи ТОВ заявили, що частина грошей із їхнього загального одного рахунка була використана на будівництво іншого об’єкта тут же в Донецьку. Крім того, в матеріалах дослідчої перевірки є дані, начебто частину коштів, залучених від громадян, вони перерахували на будівництво такого само будинку в Криму.

Питань багато. Наприклад, який резон донецькій фірмі «Укрінвестбуд» було укладати угоди із «Соціальною ініціативою» із залучення коштів громадян, якщо саме це товариство іноземних інвестицій у будівництво будинку не вкладало, а просто використали гроші наших громадян? Який сенс було залучати в інвестування цього будівництва компанію з іноземним капіталом, якщо це не давало би жодних пільг у виробничій діяльності?

За словами О. Баганця, донецькі громадяни-інвестори виявилися «розумнішими» за потерпілих від афери «Еліта-Центру» — ризики в договорах із «Соціальною ініціативою» були застраховані. Однак, по-перше, страхової виплати не вистачить для того, щоб купити нову квартиру (ціни зросли). А по-друге, за словами Максима Довганя, окремі інвестори на початку року стали отримувати повідомлення від страхових компаній про розрив договорів в односторонньому порядку. Про справжній стан справ тоді громадянам не було нічого відомо, і троє покупців розірвали договори зі страхувальниками — адже будинок був фактично зведений.

І наостанок — кілька промовистих цифр. Перші клієнти «Соціальної ініціативи» купували квартири в будинку по вулиці Бахмєтьєва наприкінці 2004-го — початку 2005 року за ціною від 1600—1800 гривень за квадратний метр. Останні — наприкінці минулого року за ціною близько 2500 гривень за «квадрат». Для порівняння: в договорі підряду між «Соціальною ініціативою Москва—Донецьк» і «Укрінвестбудом» закладено ціну будівництва одного квадратного метра на рівні 1170 гривень. Тобто за кілька місяців до здачі будинку в експлуатацію накрутки перевищували 100 відсотків. Не дивно, що за такого рівня рентабельності виробництва інтереси звичайних громадян стоять на останньому місці.