Шахту за гривню? Ніколи!

Учора на засіданні Кабінету Міністрів серед інших обговорювали питання приватизації шахт. На розгляд було винесено низку відповідних законопроектів, підготовлених урядовцями.

Проте, як передає наш власний кореспондент у Донецькій області Ліна Кущ, Профспілка працівників вугільної промисловості України виступає проти приватизації копалень у варіанті, запропонованому урядом. «Там передбачається суцільна приватизація — і гарних, і поганих підприємств, — заявив «Голосу України» заступник голови Центрального комітету профспілки Леонід Давидов. — Навіщо приватизувати підприємства, які працюють добре? Вони економічно вигідні державі».

На думку заступника голови профспілки, приватизувати варто нерентабельні шахти, щоб підняти їх. «Але не так, як думає уряд, — за гривню шахту віддати», —додав Л. Давидов. Лідер профспілки, народний депутат Віктор Турманов подав до парламенту альтернативний законопроект про приватизацію вугільної галузі. У профспілці сподіваються, що саме цей, а не урядовий законопроект, підтримають депутати.

Безпартійний голова

Керівником Донецької обласної державної адміністрації призначено 61-річного Володимира Логвиненка.

Інженер-будівельник за освітою, новий голова — досвідчений чиновник: із 1978 по 1995 рік працював в органах місцевого самоврядування та місцевої виконавчої влади. Обіймаючи посаду першого заступника голови обласної держадміністрації, 1994 року балотувався на посаду голови обласної ради (тоді вибори проводилися всенародно), вийшов до другого туру і програв іншому кандидату — Володимиру Щербаню. З 1996 по 2002 роки В. Логвиненко працював у концерні «Енерго» — заступником генерального директора та генеральним директором. Названа компанія контролює діяльність Донецького металургійного заводу, кількох коксохімічних заводів і шахт, «Кредитпромбанку» і підприємства аграрного бізнесу. Про те, чи належить колишньому генеральному директору частка у власності цих підприємств, не повідомлялося.

В. Логвиненко — кандидат економічних наук, заслужений працівник промисловості України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2003). Новий голова обласної держадміністрації — безпартійний. Напередодні його призначення голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк схвально відгукнувся про Володимира Логвиненка. Обидва керівники вже працювали разом: у Краматорську та Донецьку.

Ліна КУЩ.

Зекономили 76 мільйонів гривень

За даними звіту 200 окружних комісій, було зекономлено 76 мільйонів гривень коштів, виділених на проведення виборів 26 березня нинішнього року, повідомив голова ЦВК Ярослав Давидович після засідання Центральної виборчої комісії.

Окрім цього, на засіданні було зареєстровано 13 народних депутатів. Нині новообраний депутатський корпус нараховує 435 народних обранців. Зареєстровані всі депутати від Комуністичної і Соціалістичної партій, від Партії регіонів — 180, «Нашої України» —75, БЮТу — 126.

Ярослав Давидович також повідомив, що заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук та член комісії Павло Качур перебувають у Шотландії. Вони стежать за знищенням форм, що використовувалися для виготовлення ексклюзивного паперу, на якому друкувалися бюлетені. «Знищується все, щоб наш ексклюзив більше ніхто не повторив», — зазначив Я. Давидович.