У столичному Будинку письменників України, відбулася презентація оновленого журналу «Віче»

Чотирнадцять років виповнилося з тих пір, як почав виходити громадсько-політичний і теоретичний журнал Верховної Ради України «Віче». У 175 випусках видання, що побачили світ за цей час, його читачі — насамперед депутати усіх рівнів, кожен, кого цікавлять проблеми вітчизняного та світового парламентаризму, місцевого самоврядування — мали змогу не лише стежити за тим, як актуальні питання сучасного законодавства, створення громадянського суспільства, організації роботи рад розв’язуються в Україні, а й ознайомитися з різноманітними, нерідко полярними, думками та поглядами практиків і науковців щодо цього.

Сьогоднішнє «Віче» — це 80 ілюстрованих сторінок про багатогранне життя нашої країни із зазначеної тематики. Разом з представниками територіальних громад журналісти часопису на його сторінках подають тематичні добірки про діяльність органів і посадовців місцевого самоврядування. Сприяє цьому і плідна праця колективу «Віча» з Конгресом місцевих та регіональних влад України, з Фондом сприяння місцевому самоврядуванню при Президентові України. Особливу популярність у читачів мають консультації, поради та відповіді на їхні запитання, котрі готують юристи, експерти та фахівці Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Академії правових наук України.

Можливості «Віча» зросли з тих пір, як з’явився його електронний варіант на сайті www. vіche. іnfo, де значно ширша аудиторія читачів має змогу одержати оперативну інформацію та коментарі, висловити особисту думку і навіть надати спогади своєї родини про голодомор 1932—1933 років, про який пише «Віче» в рубриці «Стань свідком злочину».

Особливий авторитет і популярність журнал має серед науковців і тих, хто прагне ними стати, адже президія Вищої атестаційної комісії внесла його до переліку тих видань, публікації в яких зараховуються як наукові роботи під час захисту дисертацій в царині політичних та соціологічних наук.

В усіх цих здобутках журналу, безперечно, є чимала заслуга й оновленого його творчого колективу на чолі з Світланою Писаренко та заступником головного редактора Віктором Корніюком. Уже майже рік нова команда робить часопис читабельним, авторитетним, а головне —цікавим. Саме про це й говорили відомі політики, депутати, вчені, письменники, автори журналу на презентації оновленого «Віча» в Будинку письменників. Голова комісії СП України з пригодницької літератури та фантастики Микола Славинський зазначив, що журнал справді змінюється на краще просто на очах, має нове обличчя і не замикається на вузькій тематиці.

— Кожний закон, який приймає Верховна Рада, —зауважив керівник апарату цієї поважної установи Валентин Зайчук, — має пройти громадське обговорення. І в цьому нам допомагають працівники журналу. Простежуючи, як це робиться, можу сказати, що нова команда за рік зробила «Віче» читабельним і фаховим виданням.

Головний редактор журналу Світлана Писаренко підкреслила:

— Щоб мати авторитет у читачів, робити цікавим журнал, намагаємося залучати до співпраці відомих політиків і науковців, подаємо ексклюзивні матеріали, розширюємо тематику, рубрики. Ми не показуємо, як посварилися чи навіть побилися, наприклад, Іван Никифорович з Іваном Сидоровичем, а висвітлюємо інтелектуальні змагання депутатів. А ще —використовуємо науковий потенціал багатьох вітчизняних та зарубіжних університетів.

Письменник, автор відомого роману-есе «Шлях аріїв» Юрій Канигін, прес-секретар Антарктичного центру Володимир Бочкарьов, народні депутати різних скликань Петро Осадчук, Віталій Корж, професор кафедри глобалістики, політології та міжнародних комунікацій університету «Україна» Василь Базів, політолог Валентин Бушанський та інші, говорячи про здобутки журналу, зичили йому і його працівникам не зупинятися на досягнутому, розширювати творчу палітру, щоб із часом «Віче» стало масовим і народним виданням.