Моя знайома працює завідувачем бібліотеки, а зараз її обрали секретарем сільради. Їй — 45 років, але вона вже має безперервний стаж роботи 25 років. Чи може вона вийти на пенсію, адже має достатній стаж роботи для отримання пенсії? І чи може після призначення пенсії залишитися на роботі?

В. БАСЮК.

Білоцерківський район Київської області.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» одним із видів пенсії є пенсії за віком. Умовами призначення пенсії за віком для жінки є досягнення 55 років та наявності страхового стажу не менше п’яти років. Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у жінок 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. При цьому за кожний повний рік страхового стажу понад 20 років пенсія за віком збільшується на

1 відсоток розміру пенсії. За наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Відповідно до зазначеного закону право на отримання пенсій мають також особи, обрані на виборні посади до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, профспілок, політичних партій, які отримують заробітну плату (винагороду) за роботу на виборній посаді. Зазначимо, що особі, яка набула право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявила бажання працювати й одержувати пенсію з більш пізнього строку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком за кожний повний рік страхового стажу після досягнення пенсійного віку, при цьому розмір підвищеного відсотку надбавки до пенсії залежатиме від кількості років відкладеного виходу на пенсію за віком.

Отже, ваша знайома зможе отримувати пенсію за віком лише після досягнення 55 років, якщо вона не має спеціальних підстав для виходу на пенсію раніше.