Перші комбайни і трактори, зібрані в сімферопольському об’єднанні «Кримпродмаш», отримали у кредит сільські господарства півострова за здешевленою за рахунок коштів бюджету автономії відсотковою ставкою. Загалом на реалізацію регіональної програми забезпечення сільгоспвиробників зернозбиральними комбайнами і малогабаритними тракторами цьогоріч уряд автономії планує спрямувати 10 млн. гривень.

Два десятки ростсільмашівських «Дон-1500» з написом «Крим», кожен за 480 тис. гривень, хлібороби розкупили. Адже на півострові майже не залишилося справних зернозбиральних комбайнів: за останні п’ять років їх поменшало на третину, тракторів — наполовину. А порівняно з 1990-м кількість комбайнів скоротилася з 4700 до 1900, а тракторів — з 27 до 5 тисяч, стало менше іншої сільгосптехніки та знарядь. Практично вся наявна агротехніка виробила свій амортизаційний ресурс. Тож землероби просто не в змозі проводити весь комплекс сільгоспробіт оперативно та якісно. Дійшло до того, що своїх комбайнів господарства Бахчисарайського та Білогірського районів взагалі не мають, у джанкойців — лише один, красногвардійців і кіровців — по два... Усього на кожну одиницю техніки на півострові припадає 350 гектарів. Порівняймо: в Росії — 200, у Франції — 56, у Канаді під час жнив на комбайн припадає 110 гектарів. У Криму на збиранні зернових здебільшого працюють заїжджі імпортні комбайни, власники яких за час жнив щороку вивозять звідси 50—70 млн. гривень.

Взяли фермери «на пробу» й чотири укомплектовані кримськими деталями китайські трактори — потужністю 35 кінських сил за ціною 53 тис. гривень. Це — з кабіною, без кабіни можна купити за 47 тис. гривень. Новинку назвали «Криммашівець». Трактори повноприводні й багатофункціональні. Застосовувати їх можна не лише у фермерських, індивідуальних, селянських господарствах, тепличних комбінатах, виноградарстві, садівництві, а й у житлово-комунальній сфері, приміром, для прибирання вулиць чи пляжів.

— Нова машина показала себе в роботі чудово, — каже тракторист «Кримтеплиці» Олег Швець.

Аналогічна модель мінського виробництва коштує у півтора разу дорожче. Але пересічному фермеру навіть на ці машини гроші знайти непросто, бо й безвідсоткові кредити потрібно повертати. Тому фермер ПСП «Агротехнології» Володимир Лозовський сумнівається: «Такий міні-трактор мав би коштувати максимально 25—30 тис. гривень, а продається за 10 тис. доларів. Годиться він хіба що для дрібних фермерів. ЮМЗ набагато кращий, МТЗ-8 має 100 кінських сил і коштує 75—100 тис. гривень, так наскільки ж більше роботи виконає». Хоча, сподівається керівник ПСП «Алтей» Роздольненського району Анатолій Самієв: «Завдяки власному збиранню тракторець буде дешевшати».

Цікаво, що схема фінансування в разі придбання цієї техніки передбачає під час оформлення банківського кредиту як заставу... сам трактор. Позикові відсотки, які досягають 18 %, банкам погасять із кримської казни. На надання такої допомоги в бюджеті закладено 5 млн. гривень. Ще стільки виділено на підтримку машинобудівних підприємств та на погашення відсотків за кредитами, які йдуть на розробку й освоєння нових технологій, реалізацію інвестиційних проектів. Зокрема, на освоєння випуску сільгосптехніки на «Кримпродмаші», де мають намір випускати щороку по 600 тракторів.

Крим.