На Харківщині яровий клин займатиме 1,154 млн. гектарів — на 77 тис. гектарів більше, ніж торік. Особливість нинішнього агросезону — збільшення площ під цукрові буряки і значне скорочення посівів соняшнику, який виснажує землю. Хоча є й інша науково обґрунтована думка: той-таки соняшник — благодатна культура для кореневого обороту. Дуже важливо, кажуть деякі авторитети аграрної науки, щоб у сівозміні була культура зі стрижневою структурою коріння, щоб воно йшло у глибокі шари. Соняшник не зрівняти з жодною із сільгоспмашин. Він розрихлює ґрунт до метра! Передові господарства саме його вводять до кореневої сівозміни і поліпшують родючість землі.

Так, фахівці агрофірми «Сади України» запевняють: якщо використовувати сучасні технології вирощування, про стан ґрунту турбуватися не доведеться. Саме цьому підприємству належить вітчизняний рекорд врожайності соняшнику і кукурудзи. Доволі незвичайна кар’єра і її президента. Олексій Зайцев у минулому — фахівець у галузі... медицини. Пропрацювавши понад 18 років у сфері охорони здоров’я, він несподівано для всього товариства колег-медиків взявся за землеробство, заснувавши агрофірму.

Перший досвід з вирощування фруктових дерев рідкісних сортів виявився вдалим. Сьогодні цей фруктовий сад займає понад 500 гектарів землі в Дніпропетровській області, у Криму. У ньому більш як 200 сортів груш, рідкісні сорти персикових, яблунь, черешень, абрикосів. Саме ці сади дали назву підприємству.

На думку українських учених, «територію соняшнику» потрібно скоротити щонайменше на третину. Інакше надмірне її розширення загрожує розповсюдженням хвороб і збільшенням кількості шкідників. Так сталося, наприклад, в Аргентині, де ще кілька років тому посіви цієї олійної культури займали сім мільйонів гектарів. Тож країна змушена була скоротити площі в чотири рази.

Від вирощування соняшнику сьогодні відмовляється дедалі більше країн Європи. Для українських аграрників різке скорочення посівних площ може призвести до втрати звичних врожаїв. Тоді в програші опиняться не тільки хлібороби, а й багато інших галузей, «зав’язаних» на виробництві соняшникової олії. Але є інший шлях реформування галузі. Свого часу у Франції соняшником було засіяно півтора мільйона гектарів, нині — вдвічі менше. Однак французьким аграрникам удалося підвищити врожайність культури щонайменше вдвічі. Замість звичайного насіння, щоправда, тепер використовують високоврожайні гібриди. Отже, скорочення посівних площ було безболісне і для хліборобів, і для економіки країни загалом. В Україні поки що гібриди насіння соняшнику використовують тільки в кожному другому сільгосппідприємстві.

Утім, вибір досить великий. Тільки до державного реєстру сьогодні внесено приблизно 40 гібридів. Однак варто враховувати не тільки високий потенціал врожайності, а й ступінь захищеності від хвороб і шкідників. Так гібриди соняшнику компанії «Сади України» занесено до першої десятки кращих українських гібридів. Потенціал врожайності сягає 55 (!) центнерів з гектара. Насіння має високу маслянистість, максимально пристосоване до кліматичних умов країни і стійке до багатьох видів захворювань. А про наукові можливості компанії свідчить хоча б те, що агрофірма активно співпрацює з такими іменитими науковими аграрними школами, як Інститут рослинництва імені В. Юр’єва (Харків), Селекційно-генетичний інститут (Одеса), Інститут фізіології рослин і генетики (Київ), Інститут рослинництва і овочівництва (Нові-Сад, Сербія).