Здоров’я — від рослин

Сусіди часто заглядаються на подвір’я Євдокії Артемівни Іваськової, яка мешкає в селі Княгинин Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині. Тільки-но сніг починає сходити — тут розцвітають «свійські» підсніжники. Далі палітра квітника міняє кольори мало не щодня. А нещодавно пані Євдокія виграла у лотерею передплатників газети «Голос України» насіння рослин-екзотів, і разом із донькою Марією ледве дочекалися весни, щоб випробувати свій приз.

Торбинки з насінням принесла до корпункту Ядвіга Островська — відомий у краї городник. Наш «Голос» — її улюблена газета. Прихильників видання пані Ядвіга вирішила підтримати призом із власного городу. Лікувальна індійська цибуля, лофант анісовий, бульбовидний пастернак, шпинат Утеуша, огурдиня, кубинська кава, енотера — ці рослини ще непоширені, але дуже корисні. Пані Ядвіга ділиться з усіма, лише треба дати кілька копійок, бо «безплатно» — то ніби біс платить, отже, користі не матимете.

Віра ШПИЛЬОВА.

Хмельниччина.

Футбол. Як повідомляє прес-служба ФФУ, молодіжна збірна України позавчора прибула до Португалії, де протягом дев’яти днів готуватиметься до старту у фінальній частині чемпіонату Європи УЄФА (U-21). В аеропорту міста Порто нашу делегацію зустрічали посол України в Португалії, численна діаспора та діти в українському національному вбранні.

Українські футболісти мешкатимуть у готелі міста Лузо, що за 95 кілометрів від Порто. Всі свої матчі на першому етапі підопічні Олексія Михайличенка проводитимуть у місті Агеда, що на відстані годинної поїздки від готелю (24 травня — з Нідерландами, 26 травня — з Італією і 29 травня — з Данією).

Пропонуємо вашій увазі склад нашої збірної: воротарі — Андрій П’ятов («Ворскла», Полтава), Олександр Рибка («Динамо» Київ), Євген Ширяєв («Чорноморець», Одеса); оборонці — Олександр Романчук («Арсенал» Київ), Микола Іщенко («Карпати», Львів), Дмитро Невмивака («Металург», Запоріжжя), Олександр Яценко (ФК «Харків»), Дмитро Чигринський («Шахтар», Донецьк), Григорій Ярмаш («Ворскла»); півоборонці — Олександр Алієв («Металург», Запоріжжя), Адріан Пуканич («Іллічівець», Маріуполь), Сергій Пилипчук («Спартак», Росія, Нальчик), Євген Чеберячко, Олександр Максимов, Андрій Оберемко (всі — ФК «Харків»), Тарас Михалик, Олександр Ситник (обидва — «Динамо»), Олексій Годін («Таврія», Сімферополь); нападники — Максим Фещук (ФК «Харків»), Артем Мілевський («Динамо»), Руслан Фомін («Металіст», Харків), Іван Кривошеєнко («Іллічівець»).

Людина-команда

Спортивна гімнастика. Гент (Бельгія). Етап Кубка світу. Україна здобула золоту і срібну медалі. І обидві — на рахунку Євгена Богоносюка. Він виграв вільні вправи і був другий на брусах.

БК «Київ» — у фіналі

Баскетбол. Чемпіонат України. Суперліга. Плей-оф. 1/2 фіналу (серія до трьох перемог). БК «Київ» — «Хімік» (Південний). 81:74, 109:80, 86:77. Кияни вийшли до фіналу. Інша пара не обмежилася трьома поєдинками: «Азовмаш» (Маріуполь) — «Черкаські мавпи». 86:77, 92:56, 89:97...

Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.