Футбол. Чемпіонат України. «Золотий матч». 14 травня.

«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 2:1. Голи: Маріка, 59, Агахова, 99 — Родольфо, 79.

«Шахтар»: Шуст, Срна, Чигринський, Гюбшман, Рац, Левандовський (Стойкан, 91), Тимощук, Елано (Дуляй, 74), Фернандіньйо, Брандау, Маріка (Агахова, 80). Тренер — Мірча Луческу.

«Динамо»: Шовковський, Федоров, Ребров, Клебер, Ротань (Белькевич, 105), Шацьких, Гусєв, Ващук, Каддурі, Гавранчич (Родольфо, 56), Єщенко (Мілевський, 68). Тренер — Анатолій Дем’яненко.

Арбітр — Любош Міхел (Словаччина).

Кривий Ріг. Стадіон «Металург». 22 градуси. 29 737 глядачів.

Джуліус Агахова, котрий майже весь чемпіонат перебував у тіні, вийшов на заміну і влучним ударом подарував своєму клубові золоті медалі. Динамівці стрімголов кинулися відігруватися. Навіть Олександр Шовковський перебував у воротарському майданчику... суперника. Проте врятувати становище «Динамо» так і не вдалося. «Шахтар» — чемпіон! Утретє і вдруге поспіль.

Не встигли ЗМІ повідомити, що за цілковитої згоди обох суперників вирішальний матч мав судити англієць Стів Беннетт, котрий працював на матчі 30-го туру «Динамо» — «Шахтар», як поширилася інформація, що все зовсім інакше. Англієць не судитиме «золотий матч» між виборювачами титулу.

За кілька годин до засідання комітету арбітрів, на якому офіційно мали затвердити англійську бригаду на «золотий матч», футбольний клуб «Шахтар» надіслав факс, в якому, високо оцінивши рівень роботи англійської бригади арбітрів, заявив про ... недоречність англійців у проведенні зустрічі у Кривому Розі.

Тоді ФФУ звернулася з пропозицією до кількох європейських асоціацій. Першими відгукнулися словаки і запропонували кандидатуру добре знайомого нам Любоша Міхела. З роботою він упорався не менш віртуозно, ніж Беннетт. І це не дивно, бо вони — «птахи» одного польоту, залучені до обслуговування матчів ЧС—2006.

Поєдинок за «золото» виявився бойовим і по-кубковому захопливим. Цього разу обидві команди діяли надпильно, на авантюри не спокушалися. Рахунок відкрили гірники. Але суперник, не втрачаючи надії, шукав щастя біля воріт донеччан. І Родольфо, котрий вийшов на заміну, зрівняв ситуацію. Основний час закінчився внічию. А потім сталося те, про що ми вже згадували.

Цікаво, що доля двічі ставила «Таврію» перепоною на шляху «Динамо» до чемпіонства. У першому національному турнірі (1992 рік) був також «золотий матч». Відбувся він у Львові. Тоді єдиний влучний удар Сергія Шевченка приніс перемогу кримчанам, підопічним Анатолія Заяєва. А «Динамо» — потенційно найсильнішому клубові країни, котрий програв лише один матч у чемпіонаті, довелося задовольнитися «сріблом». Отак починалася історія незалежного футболу в Україні.

І от у нинішньому чемпіонаті, а конкретніше в його передостанньому турі, «Таврія» зіграла внічию з динамівцями, які випереджали «Шахтар» на два очки. Лідери зрівнялися за цими показниками. Потім зіграли між собою внічию в Києві. І знову довелося грати додатковий поєдинок.

От і виходить: якби сімферопольці не були такі затяті, то, дивись, усе минулося б без «золотого матчу». Адже нічия вдома проти «Шахтаря» виводила б «Динамо» в чемпіони. Але добре, що в нас є безкомпромісні клуби, зокрема, такі, як «Таврія». Від цього і чемпіонат наш не такий вже прісний.

На післяматчевій прес-конференції у Кривому Розі тренери сказали про таке.

— Поразка, зрозуміло, мене дуже засмутила, — поділився Анатолій Дем’яненко. — Та сезоном загалом задоволений. У чемпіонаті було багато гарних матчів. Зокрема, в Донецьку з «Шахтарем» та «Металургом». І переможний фінал Кубка України. Звичайно, якби наприкінці сезону ми не грали через три дні на четвертий, то у хлопців залишилося б більше фізичних сил на цей поєдинок. У таких матчах часто-густо все вирішує одна помилка. Сьогодні, на жаль, схибила наша оборона. Тепер підемо у відпустку і зберемося 5 липня, щоб розпочати підготовку до нового сезону.

Мірча Луческу не приховував радості: «Я дуже щасливий. Моя команда двічі виграла чемпіонат України. Порівняно з минулими змаганнями, коли був розрив у сім очок, цього разу все вирішив «золотий матч». Сьогодні в першому таймі динамівці грали потужно, але рахунок відкрили ми. Маріка міг забити ще раз. «Динамо» свій гол також заслужило, активно діючи в атаці. В додатковий час гра йшла до першої помилки, якої припустилося «Динамо».

А наступна зустріч «Динамо» та «Шахтаря» відбудеться в середині липня. Кажуть, знову в Одесі. Тоді ці команди розіграють Суперкубок України.