Навколо коаліції досі багато дискусій

На початку цього тижня на зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком буде обговорено проект коаліційної угоди. На це сподівається лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз.

В інтерв’ю журналістам він повідомив, що підготовка відповідних документів фактично завершується і на зустрічі з главою держави обговорюватимуть зміст і формат коаліції. Водночас Олександр Олександрович нагадав, що продовжує залишатися прихильником створення коаліції у форматі трьох політичних сил — «Наша Україна», БЮТ і СПУ. Він відзначив, що ведеться відповідна робота, однак ці питання «непрості, дискусійні».

Ведучи мову про можливість створення широкої коаліції з участю Партії регіонів, він зазначив, що треба створити таку систему організації в державі, за якою взаємини між опозицією і коаліцією не будувалися б за схемою, що одні є державниками, а інші — ворогами держави. До речі, у керівництва СПУ немає розбіжностей у питанні щодо формування коаліції трьох політичних сил: СПУ, БЮТ, НСНУ, повідомляє прес-служба Соцпартії. «Що стосується питання розширеної коаліції, то це тема співробітництва різних політичних сил», — відзначив лідер СПУ.

Рада Всеукраїнської професійної спілки народних депутатів України у Верховній Раді України та профспілковий комітет профспілкової організації народних депутатів України ІV (XV) скликання щиро вітають народного депутата України ІV (XV) скликання Верховної Ради України МАЙКА Віталія Івановича з 70-річним ювілеєм і бажають міцного здоров’я, довгих щасливих років, добра та радості в житті!

Хтось готується отримати мандат, а хтось... до повторних виборів

Центральна виборча комісія на сьогодні зареєструвала вже 422 парламентарії. Про це «Голосу України» повідомили у прес-службі ЦВК.

Поки що Центрвиборчком переніс терміни реєстрації ще для трьох народних депутатів України. Зокрема, до 5 червня для Володимира Мойсика, включеного до виборчого списку блоку «Наша Україна» під номером 46. Як пояснив секретар ЦВК Сергій Дубовик, В. Мойсик — суддя Верховного Суду України, і його має звільнити Вища рада юстиції. ЦВК також перенесла термін реєстрації до 23 травня для Олексія Кучеренка (№47 у списку блоку «Наша Україна») у зв’язку з його перебуванням на стаціонарному лікуванні за межами України. Та для Дмитра Крючкова (№71 у списку БЮТ) ЦВК продовжила термін реєстрації до 5 червня. Дмитро Крючков — голова наглядової ради акціонерного товариства «Київреконструкція», а акціонерні збори цього підприємства мають відбутися 18 травня.

Нагадаємо, раніше ЦВК продовжила термін реєстрації представнику Партії регіонів Олегу Царьову і представнику блоку «Наша Україна» Володимиру Поляченку — до 25 травня і 5 червня.

А голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович повідомив, що в Україні відбудуться повторні вибори 11 голів міст і депутатів у 41 місцеву раду. «Проведення повторних виборів фінансуватиметься винятково із коштів місцевих бюджетів», — сказав Я. Давидович.

Відповідно до графіка вибори міського голови у Броварах (Київська область) відбудуться 18 червня, Гайвороні (Кіровоградська область) — 25 червня, Черкасах — 18 червня, Хмельницькому — 25 червня.

Територія без НАТО

Депутати Миколаївської міської ради на своїй першій сесії проголосили Миколаїв «територією без НАТО». Таке рішення було прийнято більшістю депутатів за пропозицією фракції ПСПУ.

Приводом для антинатовського демаршу стали україно-британські навчання «Тугий вузол-2006», які мають відбутися на базі аеродрому Кульбакино 10—28 червня. У документі, прийнятому на сесії, сказано, що «ми не даємо згоди на присутність у нашому регіоні натовських військ, інструкторів, інспекторів та інших представників НАТО». Також з ініціативи представників блоку Н. Вітренко до порядку денного сесії було внесено питання про створення спеціальної комісії для надання російській мові статусу регіональної, щоб на наступній сесії затвердити підготовлений комісією проект. Ця ініціатива була підтримана більшістю депутатів. А пропозиція фракції БЮТ про перейменування площі Леніна на площу Свободи не пройшла.

Перша сесія міськради п’ятого скликання продовжить свою роботу 26 травня.

Олена ІВАШКО.