Так вирішила вчора підготовча депутатська група з напрацювання пропозицій щодо проведення перших пленарних засідань новообраного парламенту. А її головою став народний депутат-соціаліст Іван Бокий. За нього, за пропозицією Петра Порошенка, віддано 17 голосів.

Голова Верховної Ради четвертого скликання Володимир Литвин, виконавши місію головуючого, поступився місцем щойно обраному голові підготовчої групи і залишив залу. Іван Бокий на посаду свого заступника запропонував кандидатуру комуніста Адама Мартинюка. Той, у свою чергу, запропонував на цю посаду кандидатуру Раїси Богатирьової.

Однак заступником голови підготовчої групи врешті обрали представника Партії регіонів Василя Хару, секретарем — Івана Кириленка. Водночас підготовча група внесла зміни до положення і сформувала три підгрупи замість чотирьох. Перша розглядатиме питання організації роботи першої сесії Верховної Ради, а також роботи Верховної Ради та обрання її керівництва. Друга формуватиме парламентські комітети, фракції, а також опікуватиметься питаннями формування коаліції, третя забезпечуватиме умови діяльності Верховної Ради п’ятого скликання та її органів.

Володимир Литвин зазначив, що новому главі парламенту доведеться маневрувати та відстоювати Верховну Раду, тому що всі хочуть перекласти на неї відповідальність за ситуацію в країні. І навів приклад із обранням суддів Конституційного Суду. Володимир Литвин також сказав, що, згідно з Регламентом, він має відкрити першу сесію новообраного парламенту. Але якщо підготовча група вирішить інакше, він не шкодуватиме. Крім того, глава парламенту четвертого скликання спрогнозував, що Прем’єр-міністром найімовірніше стане представник БЮТ, а Головою Верховної Ради — «нашоукраїнець».

А ось Євген Кушнарьов (Партія регіонів) хоча і вважає обрання керівництва підготовчої групи спільною перемогою, бо це шлях до початку роботи Верховної Ради, стосовно усього іншого висловив невдоволення. «Ми бачимо, що, використовуючи арифметичну більшість, три фракції (БЮТ, СПУ «Наша Україна». — Авт.) нехтують точкою зору Партії регіонів і Комуністичної партії, роблячи з нас статистів, які участь беруть, але нічого не вирішують. Ми з такою позицією не згодні», — наголосив він.

Євген Кушнарьов повідомив, що для того, щоб чітко сформулювати позицію партії, вони попросили перерву для проведення засідання президії партії.

Наступне засідання підготовчої групи розпочнеться сьогодні. На ньому буде визначено керівників підкомісій та їх склад.

Водночас Євген Кушнарьов зазначив, що засідання яскраво продемонструвало, чи братиметься до уваги в наступному парламенті, в разі створення помаранчевої коаліції, думка опозиції. У мене великі сумніви, констатував він. Крім того, представник Партії регіонів упевнений, що швидше буде утворено помаранчеву коаліцію, то швидше зникнуть ілюзії, що вона взагалі може існувати, це початок її кінця, наголосив він.