Нову книгу відомого українського політика, кандидата історичних наук Ігоря Шарова можна охарактеризувати як ґрунтовний опис та вдалу систематизацію видатних імен української науки. «Вчені України: 100 видатних імен» (видавництво «АртЕк») — це четвертий том автора із серії, яку умовно критики охрестили «Сотнею». В попередніх трьох томах (вперше вийшли 1999 року, перевидані в 2004-му) автор знайомив читача зі 100 визначними місцями України («100 визначних місць України»), зі 100 сучасниками («100 сучасників: роздуми про Україну») і зі 100 видатними іменами України («100 видатних імен України»).

Привертає увагу незаангажованість пана Шарова щодо складання списку як сотні видатних сучасників або сотні видатних імен України, так і сотні імен учених. В усіх своїх книжках Ігор Шаров відмовився від добору осіб за принципом лояльності до певного режиму чи ідеології, адже перед автором, як він зізнається в передмові до четвертого тому «Вчені України: 100 видатних імен», стояла мета «спробувати осягнути діяльність найвидатніших постатей минулого і сучасності, що своєю працею в царині науки прославили, прославляють себе та українську землю». Ігор Шаров показав себе справжнім об’єктивним дослідником, для якого показові насамперед здобутки вченого, його внесок у наукову спадщину країни, а не його погляди, національність, сповідування тієї чи іншої ідеї, віри тощо.

Поява четвертого тому також викликана особистою зацікавленістю автора, який присвятив цю працю пам’яті свого друга, колеги та наставника, визначного українського вченого, історика, політолога, доктора історичних наук, професора, академіка НАН України, віце-президента НАН України Івана Кураса. Ігор Шаров також зауважує, що йому «хотілося реального і дійового відкриття тих наукових напластувань, які й до сьогодні сприймаються суспільством ситуативно, оглядово, а іноді й відірвано від єдиного контексту загального поступу».

Кожна з книг є унікальним поєднанням довідника, підручника та подарункового видання і орієнтована на широкий загал читачів. Видання є досить простим у користуванні та повним і корисним за інформативною насиченістю. Прізвища вчених розміщені за абетковим порядком, у кожній статті містяться біографічні відомості, стислий огляд наукової діяльності, цитати або інтерв’ю. Зрештою, авторові вдалося досить повно подати кожну постать, зважаючи на обмежений обсяг для викладу.

Подорожуючи сторінками книги-довідника «Вчені України: 100 видатних імен», читач зустрічається з видатними постатями в галузі математики, історії, літератури, біології, генетики, фізики, хімії, астрономії та з багатьох інших наукових сфер; знайомиться з біографією, переліком досягнень, працями вченого, з основними етапами його роботи. Серед репрезентованих імен зустрічаємо імена О. Богомольця, В. Вернадського, М. Грушевського, Ю. Дрогобича, Є. Патона, Г. Сковороди, О. Шалімова, І. Франка...

У реєстрі представлені також імена і сучасних видатних представників нашої країни, за діяльністю яких українська громадськість могла уважно стежити останніми десятиліттями — це директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, доктор філологічних наук М. Жулинський, Надзвичайний і Повноважний Посол України, спеціаліст у галузі біохімії С. Комісаренко, вчений філософ, соціолог, політолог В. Кремень, доктор історичних наук І. Курас, доктор фізико-математичних наук В. Семиноженко, доктор хімічних наук, ректор університету ім. Т. Шевченка В. Скопенко, доктор філософських наук, директор Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України М. Попович, доктор історичних наук, академік НАН України, віце-президент НАН України В. Литвин... У книжці також мовиться і про таких «маловідомих» (їхні імена, на жаль, сьогодні «не на слуху») широкому загалу вчених, як великий український історик В. Антонович, мікробіолог, епідеміолог та патологоанатом В. Високович, батько обчислювальної геометрії Г. Вороний, видатний математик М. Кравчук, знаний географ і картограф С. Рудницький тощо.