Весна — саме час сфотографувати себе на згадку, а кращим тлом можуть стати відтворені в бронзі Остап Бендер, Еллочка-людожерка або інші персонажі, котрі нещодавно з’явилися на вулицях Харкова. Адже фраза «Не учите меня жить, парниша!», здається, так само актуальна, як і за часів створення відомого твору, а епатажні літературні персонажі Ільфа й Петрова ще більш зрозумілі та привабливі для сучасних молодих і заповзятливих людей.

Еллочку місцевий скульптор Катіб Мамедов ліпив за фотографіями акторки Олени Шаніної, котра зіграла дружину інженера Щукіна в однойменній постановці Марка Захарова. На створення образу пішло майже три місяці й 300 кг бронзи. Еллочка має вигляд тендітної пані зростом 1 метр 60 см. У майбутньому скульптор хотів би увічнити ще одну героїню роману Ільфа і Петрова — мадам Грицацуєву.

На велелюдній харківській вулиці Петровського біля ресторанчику «Ріо» вже є скульптурні зображення Кіси Вороб’янінова й Остапа Бендера, на харківському залізничному вокзалі — отця Федора. Встановлено їх коштом власника ресторанчику Азана Ахмердієва. І хоча в романі описано перебування в Харкові лише отця Федора, місцеві жителі задоволені, що улюблені герої увічнені в їхньому місті, й часто приходять помилуватися новою скульптурою і «сфоткатися» на згадку. От тільки клопіт працівникам «Ріо» — щоранку їм доводиться дбайливо натирати до блиску всю теплу компанію.

Харків.