Українську книгу — східній діаспорі, таким є гасло благородної справи, започаткованої директором львівської науково-виробничої фірми «Поліграфічні технології» Василем Запоточним. Мета акції — допомогти східній українській діаспорі у формуванні та поповненні бібліотек.

Акція зробила перші кроки під час І міжнародної наукової конференції «Діаспора як чинник утвердження держави Україна у міжнародній спільноті», яка нещодавно відбулась у Львові.

До цієї події зусиллями Василя Запоточного та його партнерів у Львові зібрано близько 500 примірників української книжки. Це твори класиків і сучасників, випущені вітчизняними видавництвами. Запоточний провів низку зустрічей з учасниками конференції, з представниками східної діаспори. Зокрема, з головою Об’єднання українців Саратова «Рута» Олексієм Настечком та саратовським вченим-істориком Ігорем Шульгою. Після цього половину зібраних книжок було надіслано до Саратова. І тамтешня бібліотека майже вдвічі збільшила фонди української літератури. Решту книжок отримали Башкирія та Уренгой.

Коментуючи ініціативу львів’ян, Олексій Настечко зазначив:

— Можливо, в Україні цю подію й не сприймуть як значну. Адже тут українська мова є державною, нею друкується література, періодика. У Росії — ані телепрограм, ані газет чи книжок. А українці є, і їх багато. Зусиллями української громади зібрано кількасот українських книжок та організовано куточок у місцевій бібліотеці. Й ваші триста примірників сучасної літератури для Саратова — це дарунок з великої літери. Ми вдячні всім, хто брав участь у цій акції, хто її підтримував.

Тим часом меценат Василь Запоточний вважає, що акція «Українську книгу — східній діаспорі» має бути проведена по всій країні. Варто організувати цільовий збір книжок для закордонних українців так, щоб кожна область України взяла шефство над певною територією, де є діаспорні організації. Скажімо, Львівщина опікувалась би Саратовом, Івано-Франківщина — Башкирією, а Одеса — Чукоткою чи Ямалом і так далі.

Хочеться вірити, що благородна ініціатива Василя Запоточного знайде відгук у багатьох серцях.