Державне підприємство «Красноармійськвугілля» є основним роботодавцем для шахтарських Димитрова та Родинського. На підприємстві трудяться понад 6,6 тисячі осіб. До об’єднання входить чотири шахти — імені Стаханова, імені Димитрова, «Родинська» і «Центральна». Колективи вугільних підприємств переживають непрості часи. Нестача фінансових і матеріальних засобів, труднощі зі збутом вугілля, низький рівень видобутку — все це ускладнилося суб’єктивними причинами.

Днями до редакції газети надійшло звернення Красноармійської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України. Лідери первинних профспілкових організацій підрозділів, які входять до складу вугільного об’єднання, обурені призначенням нового виконуючого обов’язки генерального директора ДП Юрія Сальникова. Профспілковий актив зажадав скасувати наказ Міністерства енергетики і вугільної промисловості про призначення нового «генерала» і заявив, що залишає за собою право проводити акції протесту. У чому суть конфлікту — зрозуміло з листа, адресованого в.о. Президента України А. Турчинову, міністрові енергетики і вугільної промисловості Ю. Продану та народному депутату України В. Турманову.

У коментарі для преси Роман Сиротюк повторив головні претензії на адресу новопризначеного генерального директора.

— Він не є людиною, що пройшла всі щаблі в шахті. Якщо попередні керівники — успішні чи не дуже — були гірниками, то тепер «генералом» призначили комерсанта. Ми сумніваємося, що Сальников віддаватиме перевагу державному, а не власному підприємству. Адже його бізнес як був, так і залишився на шахті імені Стаханова. Усі чудово знають, чим це закінчиться для колективу. Бачимо із ситуації в «Укрвуглебуді», робітники якого у квітні протестували через невиплату зарплати. І чому міністерство не дослухалося до думки профспілкових лідерів?

Голова первинної профспілкової організації ПРВП шахти імені Стаханова Василь Думич розповів, що свого часу був проти передачі запасів в оренду приватному підприємству «Укрвуглебуд». «Два роки мучимося з відвантаженням. Торік було так: у нас вугілля не беруть, а «Укрвуглебуд» 1,5 тисячі тонн на добу вантажить», — обурений співрозмовник.

Профспілкові лідери ставлять гострі й незручні запитання. Якими мотивами керувалося міністерство, передаючи в оренду запаси вугілля на найбільшій шахті імені Стаханова приватному підприємству? Що отримала від цього кроку держава — вигоду чи збитки? Чому на сусідній шахті «Краснолиманська» вартість послуг для орендаря набагато вищі? Чи зніме призначення нового в.о. генерального директора соціальну напруженість у трудових колективах, спричинену проблемами зі збутом вугілля? Чи не стане надавати новий керівник переваги власному бізнесу, на шкоду інтересам державного підприємства? І чи не є призначення Ю. Сальникова спробою бізнесу взяти під контроль уже не шахту, а ціле об’єднання без проведення приватизації?

Відповіді на ці запитання і коментар з порушеної проблеми один з авторів статті збирався отримати в Юрія Сальникова, приїхавши в офіс ДП. На місці в.о. генерального директора не виявилося. Співробітник, що перебував у приймальні, зустрів нелюб’язно. «Звідки у вас така інформація? Які листи? Жодних коментарів», — заявив він, почувши про мету приїзду. Співробітник відмовився назвати свої прізвище і посаду. Журналіст залишив у секретаря контакти, але керівник «Красноармійськвугілля» до моменту підготовки публікації так і не зателефонував.

Офіційна позиція Міністерства енергетики і вугільної промисловості із цього приводу також дотепер невідома. Наступного дня після призначення нового в.о. генерального директора профспілковий лідер Роман Сиротюк звернувся до міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Продана з наполегливим проханням скасувати наказ про призначення. «В іншому разі залишаємо за собою право проводити всі акції протесту, навіть зупинити виробничу діяльність ДП «Красноармійськвугілля», щоб не допустити Сальникова до посади», — підкреслив глава територіальної організації профспілки.

Єдиний адресат, який відповів на звернення профспілкових лідерів, — адміністрація Президента України: лист звідти переслали у профільне міністерство. Схоже на круговорот паперів від однієї інстанції до іншої, а не на пошук компромісу. Невже для того, щоб залагодити конфлікт шляхом переговорів, потрібно чекати акції протесту з боку гірняцької профспілки?

«До вас звертається Красноармійська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України з вимогою не призначати на пост генерального директора ДП «Красноармійськвугілля» Сальникова Ю.В. Для згаданої вимоги в нас є об’єктивні причини й підстави.

На посаді виконуючого обов’язки генерального директора Сальников Ю.В. працював у ДП «Красноармійськвугілля» з 15.10.2009 року по 25.03.2010 року. На цій посаді проявив себе як людина, котру власні інтереси хвилювали насамперед. Сальников Ю.В. має власну структуру, що перебуває на 

ОП «Шахта імені Стаханова» ДП «Красноармійськвугілля» — це ПрАТ «Укрвуглебуд». На момент перебування в посаді виконуючого обов’язки генерального директора Сальников Ю.В. передав запаси державного підприємства своїй структурі замість послуг, які надає його фірма, але жодна домовленість не була виконана. За цей період ДП «Красноармійськвугілля» «заробило» великі борги перед фірмою Сальникова, тільки невідомо, за які послуги.

Усі підрозділи ДП «Красноармійськвугілля» за час правління Сальникова Ю.В. зазнали глибокої бідності. Було видано наказ на ОП «Шахта «Родинська» про переведення 3-ї північної комплексної лави на тумби «супутник», ефективні при використанні кута падіння до 15 градусів, а фактично було 16—22 градуси, внаслідок чого стався обвал пласта К5, загинули троє шахтарів, двоє залишилися інвалідами. Ліквідовано ОП «УМТС», було видано накази про закриття Будинку культури, «Бригантини», клубу імені Воровського, гуртожитків, дитячі садки не фінансувалися й також були на межі закриття. Місто Димитров дуже маленьке, і дітям шахтарів нікуди подітися в ньому за умови закриття соціальної сфери. У цих установах дуже багато різноманітних гуртків для дітей із танців, художнього мистецтва тощо. Наші діти — чемпіони світу, учасники всеукраїнських конкурсів. Невже можна все закреслити наказами Сальникова?

На тлі закриття наявних підрозділів ДП «Красноармійськвугілля» Сальников Ю.В. уклав договори про створення приватної охоронної системи на державному підприємстві, а також було складено договір на оренду дорогих автомобілів для використання самим Сальниковим. На утримання апарата управління витрачалися великі кошти. Сальников Ю.В. навмисно розвалив державне підприємство, тому що мав намір за безцінь заволодіти державним майном.

За час виконання обов’язків генерального директора на підприємствах «Красноармійськвугілля» не виплачували вчасно заробітну плату, були масові звільнення і скорочення працівників.

Усі наведені факти підтверджують, що Сальників Ю.В. нічого не розуміє в гірничому виробництві й не може вивести підприємство із кризи, а, навпаки, знищить державне майно, задовольнить потреби свого бізнесу, тому що нині на ПрАТ «Укрвуглебуд» не виплачують заробітну плату, працівники бунтують, його фірма на межі розвалу.

Червоноармійською територіальною організа-цією профспілки працівників вугільної промисловості України на засіданні пленуму від 08.12.2009 року було висловлено недовіру Сальникову Ю.В.

Наша організація обурена такою можливістю призначити Сальникова Ю.В. на посаду генерального директора ДП «Красноармійськвугілля».

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Шахта імені Стаханова» В.М. ДУМИЧ.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Шахта Димитрова» В.Г. ЯЩЕНКО.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Шахта «Центральна» С.М. МАЛИШКО.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Шахта «Родинська» Ю.М. ДАВИДОВ.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Автомобіліст» Т.С. БИЧКОВА.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Стандарт» Л.О. УРДИНЕЦЬ.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «Вуглепостач» Р.А. ЛЕВІНА.

Голова первинної профспілкової організації ПРВП України ОП «УМТС» С.М. БУЛАВІН.

 

Голова Червоноармійської територіальної організації ПРВП України Р.П. СИРОТЮК».