Представники Національної ради з питань державного управління і місцевого самоврядування наполягають на внесенні в текст коаліційної угоди норми про обов’язкове проведення адміністративної реформи, а також введенні в майбутньому складі Кабінету Міністрів посади віце-прем’єра з питань адмінреформи.

Такого висновку, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на прес-службу глави держави, дійшли учасники установчого засідання Нацради з питань держуправління, яке відбулося в четвер у Києві під головуванням Президента В. Ющенка.

Учасники засідання розглянули проект Концепції реформування державного управління і місцевого самоврядування, розробку якої мають намір завершити (таку надію висловив і глава держави) цього року.

Президент також закликав членів Нацради, політичні сили, громадські організації бути солідарними в роботі над реформою. В. Ющенко підкреслив, що реформування системи державного управління тісно пов’язано з реформами в таких ключових галузях, як бюджетна і фіскальна.

На думку Віктора Ющенка, вдосконалення бюджетного планування і розвиток мотивацій для бізнесу, котрі збільшать надходження в центральний і місцевий бюджети, є необхідними умовами для збалансування відносин між центром і регіонами.

У цьому контексті Президент підкреслив необхідність проведення ефективної адміністративно-територіальної реформи, назвавши її «однією з ключових структурних реформ управління». Президент також відзначив позитивний досвід Чехії і Польщі в цій сфері.

Стосовно ролі в цьому новоствореної Нацради, глава держави підкреслив, що цей орган має стати майданчиком для публічної дискусії навколо питань реформи. «Кожна громадська ініціатива, ділова, політична організація повинні бути максимально залучені до цієї дискусії», — відзначив Президент.

На засіданні також було розглянуто першочергові законодавчі ініціативи Президента у сфері реформування органів влади, питання інституційного забезпечення адміністративної реформи України, проекти програм розвитку державної політики «Реформування системи органів державної влади» і «Розвиток місцевого самоврядування».