11—12 травня у Києві відбулася науково-практична конференція «Судова реформа в Україні. Доступ до правосуддя». Поштовхом для її проведення стало затвердження Президентом України плану заходів на 2006 рік про вдосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів, в основу якого було покладено концепцію судової реформи, розроблену Національною комісією зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Цікаво, що, за словами представників судової влади, до розробки цієї концепції взагалі не було залучено суддів. У зв’язку з цим учасники конференції, серед яких представники cекретаріату Президента України, народні депутати, судді усіх рівнів, науковці, представники громадських організацій та ЗМІ, виклали свої зауваження з приводу запропонованих реформ, а також розглянули можливі шляхи подальшого розвитку судочинства в Україні.

Хоч як це дивно, основною темою обговорення стали не фінансові проблеми, адже концепцією передбачається значно підвищити фінансування судової влади. Основну увагу було приділено запропонованим концепцією змінам судоустрою — ліквідації господарських судів та об’єднанню їх із загальними у цивільні суди, а також створенню окремої ланки кримінальних судів. Ця пропозиція викликала обурення не лише суддів, а й представників законодавчої влади та науковців, на думку яких такий підхід до реформи судоустрою суперечить Конституції. Окрім цього, критикували запропоновані зміни у порядку утворення та ліквідації судових органів, а саме, усунення від нього судової влади і передання цих повноважень виключно до компетенції Президента та міністра юстиції.

Чимало дискусій точилося довкола реформування порядку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

Загалом, судячи з того, як в Україні проходить судова реформа, можна констатувати, що судова влада в нашій державі фактично не сприймається як влада. І саме це найбільше гальмує реформаційні процеси, адже запровадження будь-яких реформ судової системи без узгодження їх з самими суддями не може мати успіху.