Рік тому керівництво ПАТ «Івано-Франківськцемент» та представники датської фірми FLSmіdth підписали угоду про реалізацію проекту «Впровадження енергозберігаючих та природоохоронних технологій на технологічній лінії №2». Тоді голова наглядової ради товариства Микола Круць запевнив, що без зупинки діючого виробництва за 14 місяців вдасться збудувати та запустити фактично ще один цементний завод-мільйонник. Днями місцеві журналісти переконалися, що керівник дотримав слова.

Уже на червень заплановано введення в експлуатацію нової технологічної лінії з виробництва спеціальних цементів. Вона працюватиме за новітньою технологією виробництва будматеріалу так званим сухим способом, що дасть змогу істотно зменшити енергетичні затрати та створити максимальну безпеку для навколишнього середовища. Характерно, що відповідну технологію наразі застосовують лише два з чотирнадцяти діючих в Україні цементних підприємств.

Успішна реалізація проекту дасть можливість додатково створити майже 300 робочих місць та сприятиме зростанню надходження платежів до бюджету всіх рівнів на понад 100 мільйонів гривень щороку.

На переконання голови ОДА, введення в експлуатацію нової технологічної лінії на ПАТ «Івано-Франківськцемент» є промовистим свідченням діалогу та належної взаємодії між громадою, владою, самим підприємством та потужним європейським інвестором.

Не менш важливою, з огляду на туристично-рекреаційну зорієнтованість регіону, є й екологічна складова. Згідно з технологічними розрахунками, на підприємстві планують встановити 39 одиниць високоефективного обладнання очистки, що знизить рівень питомих викидів в атмосферу твердих частинок відхідних газів більш як наполовину. Для очищення запиленого повітря застосують обладнання, що повністю відповідає європейським екологічним вимогам.

План окупності проекту — п’ять років. Фінансову підтримку, як і в попередні роки, надають Світовий банк, Банк Данії та Укрексімбанк.

Івано-Франківська область.

Голова наглядової ради товариства Микола Круць (ліворуч) знайомить голову ОДА Андрія Троценка з будівництвом.

Фото Миколи МАЦЮКА.