Днями в Національній філармонії України відбувся концерт із циклу «Усі симфонії Дмитра Шостаковича». Київський камерний оркестр під орудою народного артиста України Романа Кофмана прекрасно виконав другу симфонію Бетховена і чотирнадцяту симфонію Шостаковича.

Незрівнянними були солісти — лауреат міжнародних конкурсів Оксана Дика і заслужений артист України Тарас Штонда. Зал був переповнений. Публіка після закінчення концерту бурхливими оплесками тричі викликала на сцену солістів і диригента. Враження від концерту були найприємніші. Кофман вже вкотре продемонстрував бездоганну майстерність і приголомшливе почуття стилю. Інтерпретація раннього Бетховена і пізнього Шостаковича була неперевершеною.

І все-таки без ексцесів не обійшлося. У той момент, коли публіка насолоджувалася рафінованим виконанням першої частини симфонії Бетховена, в когось у залі солоденько затренькав мобільний телефон... Кофман зупинив оркестр. У залі пролунав скупий «аплодисмент». Але ж ведуча на початку концерту переконливо попросила «шановну публіку» вимкнути телефони і не аплодувати між частинами симфоній!

Є дві версії: або слухач, який випадково потрапив на концерт, задрімав, а коли музика замовкла, подумав, що вже кінець і настав час прокинутися. Або це були оплески самому Кофману, який незворушно перервав гру. Не кожен диригент зважився б на таке. Хоча не почути трель міг хіба що сам Бетховен, якби стояв за диригентським пультом уже в похилому віці і зовсім глухий.

У кожному разі маестро Кофману слід віддати належне. Здавалося б, що тут такого, ну трапляється, ну хтось забув відключити телефон. Було б гірше, якби Кофман після цього не зміг включитися. Але він — зміг, і концерт було продовжено і завершено чудово, а дурна мобілка була подвійно осоромлена!