На відміну від лідерів нинішніх перегонів, котрі дотепер у форматах «двійок», «трійок» і «широкої коаліції» обговорюють парламентську більшість і розподіляють сфери відповідальності, громадяни України вже визначилися у своїх симпатіях.

Дві п’ятих респондентів вважають за необхідне формувати парламентську коаліцію з участю Партії регіонів, майже третина виступають за коаліцію «Нашої України», Блоку Юлії Тимошенко та Соціалістичної партії. Про це свідчать результати соцопитування, проведеного Київським центром політичних досліджень і конфліктології та Київським міжнародним інститутом соціології.

На сьогодні більшість українців серед претендентів на посаду Прем’єр-міністра бачать... колишніх прем’єрів: Віктора Януковича (35,2 відсотка) і Юлію Тимошенко (31,6). За результатами опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології, лідера Партії регіонів на цій посаді підтримують передусім ті, хто проголосував на парламентських виборах за «біло-синіх» (88,4) і за Комуністичну партію України. Леді Ю — лідер серед виборців можливої коаліції «Нашої України», БЮТ і Соцпартії (64,2), а також прихильників БЮТ (91,6).

У чому ж основна причина затягування переговорів зі створення коаліції «Нашої України», БЮТ і СПУ? Українці впевнені, що це позиція Президента й «Нашої України», які не бажають бачити Юлію Володимирівну на посаді Прем’єр-міністра. Водночас 22 відсотки опитаних вважають, що Тимошенко не бажає поступитися посадою прем’єра, а 12,8 відсотка гадають, що за тривалістю переговорів стоїть небажання лідерів блоку «Наша Україна» створювати таку коаліцію з БЮТ, а також їхні плани зі створення коаліції з Партією регіонів.

Можливо, БЮТ спеціально затягує переговори, плануючи об’єднатися з Партією регіонів і Віктором Януковичем. Так думають майже 6 відсотків опитаних. До речі, Януковичу цілком довіряють 26,1 відсотка респондентів, зовсім не довіряють 30,4. Далі в рейтингу в балансі «довіра-недовіра» йдуть лідер БЮТ Юлія Тимошенко (мінус 10,8), Президент України Віктор Ющенко (мінус 11,9), лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз (мінус 19,8), в. о. Прем’єр-міністра України Юрій Єхануров (мінус 22,7), лідер Компартії Петро Симоненко (мінус 44,4 відсотка).

А от якщо у Президента все-таки урветься терпець і він призначить нові вибори, розпустивши парламент, українці готові проголосувати... за ті само п’ять партій і блоків. 34,2 відсотка голосуватимуть за Партію регіонів, 22,4 — за БЮТ, 10,4 — за блок «Наша Україна», 5,5 — за соціалістів і 4,2 — за комуністів.

Але навряд чи бюджет це витримає. Навіщо витрачати такі гроші (а останні парламентські вибори були найдорожчі за всю історію України) та ще й двічі? Чи не простіше прислухатися до думки свого народу і зробити ширше коло.