У роботі першої сесії Миколаївської обласної ради п’ятого скликання взяли участь 115 із 120 новообраних депутатів.

Найбільше представництво виборола Партія регіонів, яка за 31,57% голосів на її підтримку отримала 53 депутатські мандати. Друге місце у БЮТ — 10,53% і 18 депутатів. Третє — у блоку Наталії Вітренко (8,26% та 14 депутатів). Далі йдуть Народний блок Литвина (11 депутатів), КПУ (сім депутатів), НСНУ та СПУ — по шість та Партія зелених України — п’ять мандатів. Із 120 народних обранців 103 чоловіки та 17 жінок, 99 депутатів — «новачки», місто Миколаїв представляють 82 депутати. Не представлені в обласній раді чотири райони області.

На першому засіданні облради було створено чотири фракції: Партії регіонів, Народного блоку Литвина, блоку Н. Вітренко та Партії зелених України. Найчисельніша фракція Партії регіонів першою запропонувала кандидата на посаду голови обласної ради. Нею стала Тетяна Демченко, керівник агрофірми з Єланецького району, колишній голова райдержадміністрації, депутат кількох скликань. За результатами таємного голосування, за неї проголосували 88 депутатів. У програмній промові Тетяна Василівна звернула особливу увагу на необхідність підтримки АПК, пріоритетниЙ розвиток сільських районів, розробку програм економічного розвитку з урахуванням особливостей регіону.

Депутати облради на пропозицію фракції Н. Вітренко проголосували за створення тимчасової комісії із затвердження статусу російської мови як регіональної. До складу комісії мають ввійти представники всіх восьми політичних сил, представлених у раді. Також депутати заслухали звернення «Комітету порятунку Чорноморського суднобудівного заводу» про ситуацію на підприємстві й доручили майбутній профільній комісії підготувати доповідь з цього питання.

Олена ІВАШКО.

Миколаїв.

Хтось втрачає, а хтось знаходить

Обласна територіальна виборча комісія, виконуючи рішення апеляційного суду, перелічила голоси виборців з виборів до Одеської обласної ради на 127 виборчих дільницях, розташованих у Болградському, Арцизькому, Біляївському та інших районах.

Результатом перерахування стала поява в Одеській облраді чотирьох представників політичної партії «Відродження». Очолив депутатську фракцію в обласній раді народний депутат України четвертого скликання Антон Кіссе.

У фракції соціалістів і блоку Наталії Вітренко після перерахування кількість голосів зменшилася на одного депутата, а Партія пенсіонерів втратила відразу двох депутатів. Тепер в Одеській обласній раді представлено вісім політичних партій і виборчих блоків. Найчисельніша фракція у Партії регіонів — вона одержала 49 із 120 мандатів. У соціалістів — 19 мандатів, у БЮТ — 14, Народного блоку Литвина — 11 представників, у блоку Наталії Вітренко — 10 голосів. Проведення першої сесії Одеської обласної ради заплановано на 28 травня 2006 року.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.

«Помаранчева» коаліція попри розкол

Після того, як на виборах у Чернівецькій області зі значним відривом переміг Блок Юлії Тимошенко, на посаду голови обласної ради пророкували колишнього голову Івана Шилепницького.

До початку сесії конкуренцію йому складав тільки «нашоукраїнець», голова облради попереднього скликання Олександр Грушко. Проте у фракції НСНУ в облраді відбувся розкол. А тому на посаду голови Чернівецької обласної ради було запропоновано тільки одну кандидатуру — «бютівця» Івана Шилепницького. За нього проголосували 83 депутати із 101 присутнього на сесії. П’ятнадцять депутатів (частина розколеної фракції НСНУ) проголосували проти, три бюлетені визнали недійсними.

А загалом в облраді працюватимуть 38 депутатів від БЮТ, 32 — від НСНУ, 14 — від Партії регіонів, 7 — від СПУ, 7 — від Блоку Литвина і 6 — від «Пори». Згідно з коаліційною угодою між БЮТ, соціалістами та НСНУ, заступником голови ради став «нашоукраїнець», екс-прокурор Чернівців Тодор Гуцуляк.

Сергій СУЛИМА.

Чернівці.

Голови сідають за парти

Перші три десятки новообраних голів сільських та селищних рад пройшли навчання у Хмельницькому центрі підготовки і підвищення кваліфікації працівників державної служби та місцевих органів самоврядування.

Значна частина обранців вперше приступили до управлінської роботи. Тому в центрі вони отримали певну юридичну і законодавчу підготовку, а також ознайомилися з тим, як вирішувати найгостріші проблеми благоустрою, газифікації населених пунктів, соціальні питання. Упродовж двох місяців центр планує провести навчання всіх новообраних голів сільських та селищних рад.

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.