У міжсвяткові травневі дні наш народ в основній масі відсіювався, відсажувався і відкопувався на дачних ділянках і присадибних сотках. Судячи із обвітрених загорілих облич, натертих мозолів, марафет більш-менш наведено.

Але якщо мозолі на долонях швидко зійдуть і рани загояться, то мозолі в мізках про невідворотне — подорожчання тарифів на енергоносії, ще довго спричинятимуть біль. Бо минулого тижня з 1 травня набуло чинності рішення Нацкомісії регулювання енергетики про підвищення на 25 відсотків тарифів на електроенергію для населення і населених пунктів. Отож, сімейні бухгалтери, враховуйте: тепер ціну на електроенергію для населення, що проживає у містах, підвищено з 15,6 до 19,5 копійки за кіловат з ПДВ. Для сільського населення ціна також зросла з 14,4 до 18 копійок за кіловат. Для населення, оселі яких обладнано електроплитами, ціна на електроенергію підвищена з 12 до 15 копійок за кіловат.

В унісон з цінами на електроенергію підскочили і ціни на газ. Приміром, роздрібні ціни для населення підвищено з 17,5 до 22 копійок за один кубічний метр за наявності газового лічильника, і з 19 до 24 копійок за кубометр за його відсутності.

Граничні рівні цін на природний газ для населення, бюджетних організацій не переглядалися в Україні протягом 1999—2005 років.

Кабмін доручив Мінпаливенергетики і «Нафтогазу України» підготувати пропозиції для переходу до здійснення споживачами 100-відсоткової передоплати за природний газ. Таке рішення зумовлено тим, що Кабмін стурбований низьким рівнем оплати на енергоносії у першому кварталі поточного року. Зокрема, у січні розрахунки за газ становили 70 відсотків, електроенергію — 84, у лютому за газ — 80, за електроенергію — 81 відсоток. Тепер діятиме принцип, за яким поставляв стільці відомий персонаж із безсмертних «Дванадцяти стільців»: уранці гроші — увечері стільці, увечері гроші — уранці стільці...

До речі, мозолям у голові й справді є чого боліти і далі — з 1 липня газ для населення може ще подорожчати майже вдвічі.

У цей міжсвятковий тиждень якось дивно поводилися і ціни на бензин. Особливому випробуванню піддалися кияни, де на деяких АЗС ціна на популярний

А-95 підскочила до 4 гривень 20 копійок. Але варто було об’їхати кілька заправок, то легко можна було знайти пальне за ціною до 4 гривень. А за містом, на міжміських трасах, взагалі ще діяли квітневі ціни, хоча вже вищі за ті, що були на початку року. Тут впливають два чинники. На 85 відсотків — зростання вартості нафти на світовому рівні. А другий чинник — сезонний попит. До речі, з початку року російська експортна суміш Urals подорожчала на 16 відсотків — до 66 доларів за барель. І експорт російської нафти в далеке зарубіжжя за січень-квітень порівняно з відповідним періодом 2005 року зріс на 3,7 відсотка.

Цікавий факт. Роздрібні ціни на американських заправках зростають на 8—9 відсотків за місяць. Літр бензину там не купиш дешевше, ніж за 80 центів. Так от: нещодавно 389 конгресменів проти 34 прийняли новий закон, який передбачає кримінальну відповідальність за необгрунтоване підвищення ціни на бензин. Закон уже в сенаті, й у разі затвердження, його одразу підпише президент. Ціни на бензин мають стати для нас тривожним дзвінком і пробудити у нас усвідомлення того, що ми стикаємося з проблемою енергетичної безпеки — приблизно так заявив на днях Буш. Законом передбачено, що винних штрафуватимуть на 150 мільйонів доларів і саджатимуть за грати.

Минулого тижня відбувся черговий раунд економічної сутички між Росією і Україною. На заяви російських газових магнатів з «Газпрому» про перегляд з другого півріччя ціни на поставку газу в Україну в. о. першого заступника міністра закордонних справ В. Огризко заявив, що є певні розрахунки фахівців, у яких йдеться, що вартість оренди може бути у п’ять разів вище, ніж та, яку нині платить наш північний сусід за базування свого Чорноморського флоту. А й справді, якщо є ринкова ціна на газ, то чому такої ціни не може бути на землю, нерухомість, різні споруди?..