З болючої теми для всіх, хто займається птахівництвом, — пташиного грипу — розпочала розмову з депутатом Рівненської обласної ради трьох скликань, заслуженим працівником сільського господарства, директором корпорації
«Агролан Крупець» Володимиром Варфалюком.— Поки що, на щастя, нас ця проблема не зачепила. Ми чітко дотримуємось усіх ветеринарних вимог. Майданчики, де утримується птиця, закриті, як і весь виробничий цикл, тож у цехи можуть потрапити хіба що комарі, — каже Володимир Варфалюк.
— І все ж ціни на продукти птаховиробництва останнім часом стрімко впали. Це я бачу як покупець.
— М’ясо не дуже подешевшало, і на нього є попит. Складніше з курячими яйцями. Сьогодні яйце йде за 17 копійок, тоді як торік було 22. Не знаю, з чим це пов’язано: чи з перевиробництвом, чи із завезенням з-за кордону. Але якщо ціна на яйце знизиться до 14—15 копійок, дуже багато птахофабрик стануть банкрутами.
— А вам загрожує така перспектива?
— Птахівництво — це не єдине, чим ми займаємось. Маємо 4,5 тисячі гектарів землі, продаємо щороку 25 тисяч тонн цукрових буряків, 600 тонн молока, виробляємо 15 тисяч тонн зерна. Та й ми вже економічно відчули проблеми з ціноутворенням на продукцію птахівництва. Але оскільки є власна земля, а значить своє зерно, комбікорми, нам легше виживати. А ось птахофабрики, які цього не мають, опинились у скруті.
Коли ціна на яйце була реальною — 30 копійок, до нас приїздили різні комісії з цін, нині ж нікого не цікавить, чому так стрімко дешевшає цей дієтичний продукт.
А загалом поки що збитків не маємо. Але працюємо на граничній собівартості, що не дозволяє нам розвиватися, як раніше. Скажімо, вісім місяців тому, коли кілограм м`яса птиці коштував 11—12 гривень, модернізували ферми, вкладали кошти у розвиток. Ще б рік—два попрацювати за таких цін — і українським аграріям не був би страшний вступ у СОТ, хоча й зараз, щиро кажучи, наша корпорація може на рівних конкурувати з іноземними виробниками сільгосппродукції.
— Воно й зрозуміло, ви завчасно підготувались до роботи в ринкових умовах: навчали спеціалістів, навіть за кордоном, побудували сучасні заводи з переробки зерна, виробництва комбікормів, закупили сучасну техніку. Але не у всіх такі можливості. Як їм бути?
— Справді, нині, у зв’язку з подорожчанням аміачної селітри втричі, дизпалива — удвічі, усім сільгоспвиробникам нелегко. А тим паче дрібним фермерським господарствам, які до того ж не мають техніки, належної матеріальної бази. Тому я намагатимусь через депутатську діяльність, через роботу в комісії, яка опікуватиметься проблемами агросектора, допомогти вирішити нагальні проблеми села. У 1998—2002 роках я був головою такої комісії і мені вдалося разом з моїми колегами-депутатами багато зробити в цьому напрямі. А ось у 2002—2006 роках працював у правовій комісії, хоча більше б користі приніс в аграрній. Бо маю досвід, багато пропозицій, реалізація яких, на мою думку, якщо й не підняла б село з колін, то хоча б зробила працю селянина престижнішою, як, скажімо, в нашій корпорації (вона дає роботу 400 особам), де середньомісячна зарплата 700 гривень.
— Повертаючись до зниження цін: який, Володимире Олександровичу, на вашу думку, вихід?
— Дуже добре, що держава дала по 45 копійок дотації на кілограм живої ваги бройлера. Але в майбутньому, вважаю, в Україні необхідно запровадити ліцензування птахофабрик, кожна отримувала б певну квоту на виробництво продукції, щоб не допускати її надлишку на ринку, а звідси — банкрутства маленьких фабрик. Адже якщо держава дає певну квоту, вона в такий спосіб гарантує за рентабельності 20—25 відсотків стабільну ціну. Це непогано. Такі ж квоти мають бути запроваджені і на зерно, цукор, іншу сільгосппродукцію.
Розмову вела Олександра ЮРКОВА.
Рівне.