Головною інтригою другого пленарного засідання першої сесії Рівненської обласної ради п’ятого скликання мав стати звіт голови Рівненської облдержадміністрації Василя Червонія про виконання делегованих облрадою повноважень за 2005 рік.

Як політик з великим досвідом, Василь Червоній, схоже, прекрасно розумів, що це може обернутися висловленням йому недовіри. Тому й політична сила, яка його підтримує (а це Українська Народна партія ), організувала пікетування будинку, де відбувалася сесія. А спроби депутатів фракції УНП в облраді за рахунок процедурних питань відтягнути, а то й відкласти звіт свого однопартійця, зазнали фіаско. А сам Василь Червоній сказав, що вважає обрання керівників облради незаконним і обстоюватиме це в суді.

Тим часом депутати зняли з порядку денного звіт голови РОДА, оскільки його не розглянуто на постійних комісіях, які, до речі, ще й не створені. Натомість проголосували за включення до порядку денного питання про недовіру голові ОДА Василю Червонію.

Це спричинило бурхливі дискусії. Депутати від фракції УНП, серед яких і два заступники голови ОДА, захищали свого керівника й однопартійця. Воно й зрозуміло, бо якщо піде Василь Червоній, то й вони змушені будуть залишити свої посади.

А опоненти В. Червонія, серед яких опинились і колишні союзники по президентських перегонах, згадали йому люстрації, масові звільнення держслужбовців, мінуси в економіці області, яких, на їхню думку, більше, ніж плюсів, тощо.

Бюлетені для таємного голосування із згаданого питання взяли 65 депутатів із 76 присутніх на сесії (не брала участі в голосуванні фракція УНП, до якої входять 11 депутатів). Результати голосування: 58 депутатів проголосували за недовіру голові РОДА В. Червонію, 1 — проти, 5 — утримались. Один бюлетень визнано недійсним.

Отож, виходячи з результатів таємного голосування та відповідно до ч. 1, абзац 29. ст.43 та ч.2 ст.72 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» обласна рада звернулася до Президента України Віктора Ющенка з пропозицією прийняти рішення про відставку голови Рівненської обласної державної адміністрації Василя Червонія.

Рівне.