Учора Президент України Віктор Ющенко провів зустрічі з в. о. прем’єра Юрієм Єхануровим, лідером БЮТ Юлією Тимошенко та лідером СПУ Олександром Морозом.

Ініціаторами цього діалогу стали Ю. Тимошенко та О. Мороз, котрі надіслали главі держави лист (оскільки спроба організувати таку зустріч через секретаріат Президента результату не дала) із пропозицією зустрітися не пізніше 5 травня та обговорити «питання стратегії розвитку України, формування коаліції демократичних сил, призначення нового складу уряду, відпрацювання процедур співпраці коаліції з Президентом». Автори листа сподівалися, що ця зустріч відбудеться у форматі «Ющенко—Тимошенко—Мороз», однак, як повідомила прес-секретар глави держави Ірина Геращенко, це будуть окремі зустрічі у форматі тет-а-тет. За її словами, основною темою бесід з лідерами політичних сил буде політична угода та низка зовнішньополітичних і внутрішньополітичних питань, зокрема, соціально-економічна ситуація в країні. І. Геращенко також зазначила, що оскільки Президент дотримується принципу, що опозиція може бути до влади, але не до України, то він прийняв рішення провести у п’ятницю зустрічі з лідерами усіх політичних сил, які перемогли на виборах.

За повідомленням прес-служби Президента, під час зустрічей з учасниками політичних консультацій В. Ющенко порадив їм відмовитися від ультимативного тону — чи то йдеться про формування коаліції, чи про непримиренність опозиції. Він ще раз наголосив, що коаліція повинна об’єднуватися довкола програм, а не посад. Водночас В. Ющенко підкреслив, що не є учасником коаліційних переговорів, та порадив їх учасникам пройти цей шлях самостійно, згідно із законодавством та своїми обіцянками виборцям. «У моїй уяві заклики формувати коаліцію на Банковій —це заклики повернутися до старої епохи. Я не розділяю ці заклики. Ще раз наголошую на відповідальності самих учасників переговорів», — сказав Президент.

Вл. інф.