Тільки вже освітня: вищі навчальні заклади обиратимуть собі студентів. Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (КНЕУ) — чи не єдиний в Україні, який у навчальній програмі юридичного факультету поєднує вивчення правових і базових економічних дисциплін і випускає фахівців у сфері правового регулювання економіки. Сьогодні ми розмовляємо з деканом юридичного факультету КНЕУ, доктором юридичних наук, професором, членом-кореспондентом НАН України Віталієм Опришком.

— Віталію Федоровичу, освітня правнича традиція в економічному університеті була закладена ще в дорадянські часи. А що маємо сьогодні?

— Нині на юридичному факультеті працює п’ять кафедр, профілюючою і найстарішою є кафедра правового регулювання економіки. Відразу наголошу, що сьогодні, окрім КНЕУ, в Україні жоден з майже 200 вищих навчальних закладів, які готують юристів, спеціально не випускає фахівців для економічної сфери. Ми цю прогалину помітили давно, а тому і розбудовували факультет у цьому напрямку. На факультеті відкрито кафедру міжнародного та європейського права.

— Певно, це пов’язано з інтенсифікацією міжнародних економічних та зовнішньоекономічних зв’язків України, а значить, потребою у кваліфікованих юристах цього напрямку?

— Ви маєте рацію, саме це передусім зумовило створення відповідної кафедри та розробку нової магістерської програми з підготовки фахівців з міжнародного економічного права. Зверніть увагу, скільки витрачено зусиль на вступ до Світової організації торгівлі та Європейського союзу. Але фахівців-юристів, які б сприяли швидшому розв’язанню цих питань, в Україні практично не готують. Чотири роки тому мною була створена група викладачів факультету, яка виявила, що вищі навчальні заклади України переважно готують фахівців з міжнародного права та міжнародних відносин. Але ж у зовнішніх зв’язках найбільшу питому вагу становлять стосунки міжнародного та зовнішньоекономічного характеру, а юристів цього напрямку не готують. Відсутність фахівців з міжнародного економічного права обходиться нам недешево. Всім відомий спір між Україною та Румунією щодо острова Зміїного. Так от, з огляду на відсутність фахівців, які могли б представляти наші інтереси, українська сторона уклала контракти з англомовними та франкомовними спеціалістами, а також однією з паризьких фірм. Держава витратила на оплату їхньої праці майже 3 млн. доларів.

— Напевне, зробити нову магістерську програму з підготовки фахівців з міжнародного економічного права — річ непроста?

— Так, тим більше, що колектив факультету відносно невеликий і переважно молодий. Утім, відкриття нової магістерської програми — це результат плідної співпраці не лише нашого колективу, а й зарубіжних партнерів. Наша ідея «коштувала» Єврокомісії (у вигляді виграного гранту) півмільйона євро та часу і праці колегам із трьох провідних західноєвропейських університетів — Віденського економічного (Австрія), університету Носамбрія (м. Ньюкасл, Великобританія) та університету Партенопе (м. Неаполь, Італія). Протягом трьох років ми співпрацювали у рамках проекту ТЕМПУС/ТАСІС. Кілька десятків викладачів і студентів факультету стажувалися і навчалися в університетах-партнерах, а їхні викладачі читали лекції у нас. Програма дала нам змогу також відкрити на факультеті бібліотеку іноземної юридичної літератури.

— І скільки ваших спеціалістів отримує країна?

— З нового навчального року ми набираємо поки що одну групу 25-30 осіб з магістерської програми «Міжнародне економічне право». А взагалі випускниками нашого факультету щорічно стають майже 500 спеціалістів. Більшість із них іде працювати у державні та комерційні структури, а дехто залишається на факультеті викладачами. Торік було створено спеціалізовану Вчену раду із захисту кандидатських дисертацій, збільшили кількість місць в аспірантурі. Для студентів з наступного навчального року ми пропонуємо вивчення вибіркового пакету дисциплін психолого-педагогічного циклу, а відтак — можливість отримати у дипломі запис із додатковою спеціальністю «викладач права».

Студентам подобається навчатися на факультеті?

— Про це, звичайно, треба питати їх самих, але колектив і я особисто докладаємо всіх зусиль для того, щоб студенти навчалися з цікавістю та захопленням. Сучасна література, наукові гуртки, конференції, студентське самоврядування, юридична клініка (безкоштовні юридичні послуги малозабезпеченим), художня самодіяльність, власна газета «Правознавець», бібліотека, затишні кафедри та аудиторії, нові меблі, картини, квіти — це і багато чого іншого ми пропонуємо молоді, щоб вона й думки не мала заздрити колегам з інших вузів. У нас викладачі разом зі студентами навіть концерти дають! Про популярність факультету (та, власне, і самого університету) свідчать високі конкурси під час вступних іспитів. Але це не повинно відлякувати абітурієнтів. Навпаки: здібні, талановиті, з високим рівнем знань неодмінно стануть студентами нашого факультету.

Розмовляла Олена ПЕРЕПАДЯ.