Нагорода за мужність і героїзм

З нагоди дня Перемоги Президент України своїм указом за особисту відвагу і героїзм, виявлені під час форсування річки Одер у Вісло-Одерській операції Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, присвоїв звання Герой України Василишину Михайлу Івановичу. Воїна-кулеметника посмертно удостоєно також ордена «Золота Зірка».

Крім того, за мужність і відвагу у боротьбі з фашистськими загарбниками під час Великої Вітчизняної війни та активну діяльність у ветеранських організаціях державними нагородами з нагоди свята відзначено, зокрема: Олександру Андреєву, голову Кримської республіканської організації партизанів і підпільників, Степана Гелету, голову ради Івано-Франківського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів, Болеслава Приходька, голову Севастопольської міської ради ветеранів, Дмитра Бачинського, Героя Радянського Союзу, голову Львівської обласної організації ветеранів, Йосипа Раухвергера, заступника голови Київської організації євреїв — колишніх в’язнів нацистських концтаборів і гетто та Розу Марченко, голову Черкаської міської організації ветеранів. Загалом державних нагород удостоєно майже сто осіб.

У новий шпиталь спецавтомобілем

Радісним акордом у День Перемоги для інвалідів-фронтовиків і учасників війни та фронтового тилу буде відкриття оновленого Роздорського міжрайонного шпиталю на 50 ліжок, що в Синельниківському районі на Дніпропетровщині.

Заклад обладнано усім необхідним сучасним медичним устаткуванням та забезпечено у достатній кількості лікувальними препаратами за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів Васильківського, Покровського, Павлоградського та Синельниківського районів. Дехто з дніпропетровських фронтовиків приїде на лікування до Роздорського шпиталю на спецавтомобілях «Таврія». Із запланованих 355 таких авто — 103 вручать протягом травня, як повідомив заступник голови ОДА Віктор Сергєєв. Запорізькому автозаводу «ЗАЗ» за їх виготовлення перераховано майже 2 млн. грн. з обласного бюджету.

Михайло СКОРИК.

Останки воїнів знайшли у дворі

10 братських поховань учасників Керченсько-Феодосійського десанту і потужний артилерійський склад боєзапасів виявлено на одному з дворищ села Кам’янського Керченського півострова. Напередодні свята 9 Травня останки 64 воїнів з усіма належними почестями перепоховають на військовому меморіальному кладовищі села Семисота, якраз через 64 роки після їх загибелі.

Останки воїнів знайшли випадково під час будівельних робіт в одному з приватних дворів по вулиці Овражній. Кістяки в касках при повній амуніції перебували на глибині менше метра: від семи до двадцяти бійців у кожному розкопі. Голова добродійного фонду «Південь» Василь Рибка розповів, що навесні 1942 року тут — на Акманайському перешийку, проходила гаряча передова Кримського фронту. Керченсько-Феодосійський десант до кінця мужньо тримав плацдарм, який і став його братською могилою.

Віктор ХОМЕНКО.