На перше організаційне засідання підготовчої депутатської групи, яка має напрацювати пропозиції щодо проведення перших пленарних засідань новообраного парламенту, прийшли 22 з 31 делегата від політичних партій та блоків, що потрапили до Верховної Ради V скликання.

За Регламентом підготовчу депутатську групу формує за пропозиціями лідерів партій-переможців Голова Верховної Ради попереднього скликання. Він же і скликає перше організаційне засідання підготовчої групи не пізніше ніж через 10 днів після офіційного оприлюднення ЦВК результатів виборів. Що вчасно і зробив глава парламенту четвертого скликання Володимир Литвин.

У повному складі на засідання підготовчої депутатської групи прийшли лише представники Партії регіонів і Компартії, і лише представники цих двох політичних сил наполягали одразу розпочати працювати. «Нашоукраїнці» спізнилися і разом із представленими наполовину «бютівцями» та соціалістами запропонували перенести засідання підготовчої групи на наступний день. Так, зрештою, і вирішили: наступне зібрання підготовчої депутатської групи призначено на 15 годину сьогодні.

Представництво депутатів у підготовчій групі визначається залежно від кількості депутатських мандатів, отриманих певною політичною силою на виборах — за квотою один від 15 депутатів. Отже, найбільше представництво у підготовчій групі має Партія регіонів — 12 чоловік, БЮТ — дев’ять, «Наша Україна» — 6 і по двоє соціалісти і комуністи. Однак математичні пропорції складались хитромудро: партії навіть «позичали» один одному свої частки для представництва у підготовчій групі, «регіонали» поступилися комуністам, а соціалісти — «Нашій Україні».

Представник «НУ» В’ячеслав Коваль запевняв журналістів, що перерву в роботі підготовчої групи оголошено не з політичних мотивів, а для проведення консультацій. Натомість голова політради Партії регіонів Микола Азаров не приховував свого невдоволення від організації роботи підготовчої групи. За його словами, «регіонали» просили від своїх колег по новому парламенту гарантій, що наступного разу буде забезпечено явку депутатів. «Бо причини, на які посилаються керівники фракцій, нам здаються несерйозними: хтось не прилетів, хтось не знав чи не встиг подивитися документи, — сказав М. Азаров. — Відбувається затягування прийняття рішень». Однак якихось серйозних підстав для зволікання з початком роботи підготовчої депутатської групи не бачать навіть найрадикальніше налаштовані депутати, називаючи це «типовою організаційною нерозберихою» через свята.

Найневизначенішим на сьогодні залишається питання про формування коаліції. Переможець парламентських перегонів — Партія регіонів — уже розіслала всім політичним силам проект власної коаліційної угоди. Утім, за словами М. Азарова, «є лише опосередковане свідчення того, що ці пропозиції вивчаються». Кожна політична сила або готує проект власної угоди, або загадково мовчить. Бо, скажімо, після засідання підготовчої робочої групи і лідер блоку «Наша Україна» Юрій Єхануров, і представник БЮТ Олег Білорус не захотіли спілкуватися на цю тему з пресою.