Торік Україна зробила помітний крок до свободи слова. Однак ці зміни не стали незворотними. Тож експерти вважають, що журналістам і владі необхідно об’єднати зусилля для закріплення демократичних свобод. Власне, «Пріоритети Верховної Ради нового скликання у сфері свободи слова та ЗМІ» й стали предметом обговорення під час учорашнього «круглого столу», організованого Інститутом політики спільно з Фондом Конрада Аденауера в Україні.

Найперше, що треба зробити, — це ухвалити закон про суспільне мовлення. Його основою, на переконання новообраного народного депутата від БЮТ Андрія Шевченка, має стати Національна теле- і радіокомпанія, обласні державні телерадіокомпанії та канал «Культура». А контролювати мовлення має громадськість.

Іншим пріоритетом, на думку А. Шевченка, має стати роздержавлення засобів масової інформації. Тобто, потрібен закон, який забороняв би органам влади створювати нові ЗМІ. А вже існуючі мають припинити свою роботу, переконаний «бютівець». Скажімо, через три роки.

Крім того, учасники засідання виступають за прозорість медіа-ринку і упорядкування рекламного ринку, а також за необхідність зміни виборчого законодавства. Принаймні щодо діяльності ЗМІ під час перегонів.

Саме ці пріоритети, переконаний Андрій Шевченко, можуть об’єднати всі фракції Верховної Ради V скликання.