Перші дні травня стали для селян Одещини справді царським подарунком — встановилася тепла суха погода. Із 700 тисяч гектарів, зайнятих озимими, пересівати довелося лише 16 відсотків. Велика частина пшениці та ячменю — в доброму стані. Після підгодівлі вони активно почали рости.

— Ще один подарунок, — каже заступник голови облдержадміністрації Іван Чорбаджі, — фінансові вливання з боку держави. Область одержала 55,5 мільйона гривень державних дотацій з розрахунку 100 гривень за кожний засіяний восени гектар. Крім того, з обласного бюджету селянам було надано 13 мільйонів гривень.

Фінансове «плече» дало можливість дати лад «замороженим» полям і в оптимальний термін закінчити сівбу пшениці, ячменю, вівса, проса, гороху на 475 тисячах гектарів.

Цього року аграрники регіону, як мовиться, іншим, заінтересованим, поглядом подивилися на перспективи вирощування рапсу і цукрових буряків. Перша технічна культура цікава тим, що в Одеській області планується будівництво заводу з виробництва біодизельного палива з рапсової олії. А буряківники одержали аванси від трьох переробних заводів на сівбу цієї культури.