До початку першої установчої сесії Рівненської облради називали ймовірних кандидатів на посаду голови облради — Валентин Крока від БЮТ і Віктор Матчук від «Нашої України». Адже саме ці політичні сили на минулих виборах набрали найбільше голосів, а отже, забезпечили найповніше представництво в облраді.

Але напередодні сесії прес-служба НСНУ поширила серед ЗМІ витяг із одного з інтернет-видань, в якому недвозначно натякнула, що В. Матчук — серед імовірних претендентів на посаду голови Рівненської ОДА. Оскільки Указу Президента про звільнення нині чинного голови РОДА Василя Червонія немає, то припускають, що відставка може відбутися через процедуру висловлення недовіри йому новим депутатським корпусом і що це питання часу. Нагадаю, перша спроба висловити недовіру В. Червонію минулим депкорпусом потерпіла фіаско. Тим часом шансів пересісти з крісла голови РОДА у крісло голови облради у Василя Червонія практично не було. Адже фракція Української народної партії в облраді представлена 11 депутатами із 80. До того ж глибокий конфлікт В. Червонія з обласним керівництвом НСНУ, недружні стосунки з депутатами-народниками та депутатами-регіоналами звели ці шанси нанівець. Тому Василь Червоній як політик з досвідом, що вміє прорахувати всі політичні ходи, і не боровся за посаду голови облради.

Отож очікувалося практично безальтернативне голосування за нового голову обласної ради. І воно таким було насправді. Несподіванкою для гостей та запрошених на сесію стало те, що на цю посаду запропонували кандидатуру Олександра Данильчука від БЮТ, хоча й у кулуарах його прізвище згадувалося. З Рівненщиною О. Данильчука, який проживає в Києві та працює провідним інженером товариства «Т-Транс», пов’язує те, що він родом із цих місць, свого часу був народним депутатом України по Сарненському виборчому округу.

— Я не заперечую великого вкладу Валентина Івановича Кроки у виборчу кампанію, в те, щоб наша перемога відбулася, — каже голова фракції БЮТ в Рівнеоблраді Юрій Прокопчук. — Але потрібно пам’ятати, що є рішення політичні, які йдуть зверху. А кандидатура Олександра Данильчука стала практично компромісною від коаліції з трьох політичних сил — БЮТ, «Нашої України» та СПУ.

Тим часом фракція УНП в облраді, куди входить і Василь Червоній, поставила ряд «незручних» запитань Олександру Данильчуку, зокрема щодо його «зв’язків з Ігорем Бакаєм», чим дала зрозуміти, що за цю кандидатуру не голосуватиме. Надалі фракція УНП навіть не взяла бюлетенів для таємного голосування, тобто практично проігнорувала вибори голови облради та двох його заступників.

Проте головою Рівненської облради обрано представника БЮТ Олександра Данильчука (за нього проголосував 51 депутат із 68, які взяли бюлетені для таємного голосування), першим заступником — Валентина Королюка від фракції «Наша Україна», заступником з питань управління комунальною власністю — соціаліста Леонтія Самчука. Обидва заступники голови облради очолюють відповідно обласні організації НРУ та СПУ.

Цим практично закінчилося перше пленарне засідання першої сесії Рівненської обласної ради п’ятого скликання.

А загалом розклад політичних сил у Рівненській обласній раді має такий вигляд: БЮТ — 28, «Наша Україна» — 23, Українська народна партія — 11, Народний блок Литвина — 6, СПУ — 5, Партія регіонів — 4, «Відродження» — 3 депутати.

Майже всі депутати (серед них п’ятеро жінок) облради, крім одного, мають вищу освіту. Порівняно з попереднім депутатським складом побільшало підприємців та представників бізнесових структур.

Цьогорічні вибори в органи місцевого самоврядування за партійними списками, на мою думку, мають і недоліки. Так, якщо раніше інтереси територіальних громад в облраді від районів та міст обласного підпорядкування представляли по троє депутатів, то тепер зовсім не представлені в облраді Березнівський, Гощанський, Демидівський і найбільший на Рівненщині Сарненський райони. Навіть якщо припустити, що сюди навідуватимуться куратори від партій, щоб провести прийом людей, це не буде рівноцінною заміною депутату, який постійно живе в цьому районі, знає проблеми своїх земляків.

Рівне.