Вільнюський порядок денний

Президент України Віктор Ющенко перебуває з робочим візитом в Литовській Республіці. Разом з главами низки держав Балто-Чорноморського регіону, керівництвом ЄС та НАТО він бере участь у конференції «Спільне бачення для спільного сусідства». У рамках заходу відбудеться саміт глав держав Чорноморського та Балтійського регіонів. У складі української делегації у вільнюській дискусії також братиме участь в. о. міністра закордонних справ Борис Тарасюк. В українському МЗС очікують, що учасники конференції продовжать діалог на тему демократії, стабільності та розвитку, започаткований у грудні минулого року у Києві на першому форумі Спільноти демократичного вибору.

Ющенка просять зупинити ціни

З 1 травня набуло чинності рішення Національної комісії регулювання електроенергетики про підвищення на 25% тарифів на електроенергію для населення й населених пунктів. І це тільки початок. НКРЕ подала на розгляд Кабміну графік підвищення тарифів, яке проводитиметься кожні півроку. Наступне підвищення намічене на 1 вересня. І знову на 25%. З початком свят у країні різко підскочили ціни і на продукти харчування. Зокрема, на хліб. Наприклад, у середньому на 7—10 коп. подорожчали основні види хліба в Івано-Франківській області.

Перші протести населення збіглися з першотравневими демонстраціями. Так, у Дніпропетровську на двох мітингах, організованих обласною радою профспілок і обласним комітетом Комуністичної партії України, близько трьох тисяч осіб вимагали від Президента й уряду зупинити зростання цін на хліб, товари першої потреби, тарифів на газ, електроенергію, житло, комунальні послуги і транспорт.

З тими ж вимогами вийшли кримчани на вулиці Севастополя.