На заваді коаліції — посади

Незважаючи на чвари в місцевому таборі демократичних сил, головою Кіровоградської обласної ради (69 голосами із 97 присутніх на сесії депутатів) обрано висуванця Блоку Юлії Тимошенко Миколу Сухомлина. Його заступником став представник Соціалістичної партії, голова ради федерації профспілок області Яків Бондар.

За кандидатуру голови облради не голосували депутати від СПУ та «Нашої України». Причиною ігнорування стали чвари через розподіл керівних посад у районних радах. Представники цих політичних сил звинуватили БЮТ у порушенні укладених раніше домовленостей і демонстративно заявили про вихід із створеної нещодавно помаранчевої коаліції. Однак на виборі голови це не позначилося, до того ж альтернативну кандидатуру не висували. Нагадаємо: за результатами нещодавніх виборів місця в обласній раді розподілилися так: БЮТ має 44 місця, Партія регіонів — 18, «Наша Україна» — 12, блок Литвина — 10, СПУ — 9, КПУ — 7. Новообраний голова обласної ради Микола Сухомлин раніше вже очолював облраду, при Леонідові Кравчуку був представником Президента України в Кіровоградській області, не раз обирався депутатом обласної ради.

Олег БОНДАР.

Кіровоградська область.

Сварка через стіл

Вибори голови Полтавської обласної ради стали першим серйозним випробуванням і для новообраного депутатського корпусу загалом, і для новоствореної коаліції в рамках фракцій БЮТ, НСНУ та СПУ зокрема. Саме вони висунули на цю посаду «бютівця» Володимира Марченка, який досі працював заступником голови ради. Альтернативою йому мав стати Олександр Удовиченко, кандидатуру якого запропонувала фракція Партії регіонів.

Та без скандалу не обійшлося. Ще перед початком голосування «регіонали» запротестували проти того, що один із столів лічильної комісії — надто близько до скриньки, що, на їхню думку, порушує процедуру таємного голосування. Представники фракції навіть звернулися до прокурора області, а коли більшість не погодилася на «перестановку меблів», вирішили не брати участі в голосуванні й покинули на знак протесту залу засідань. Лідер фракції Олександр Удовиченко назвав дії більшості недемократичними й заявив, що свої позиції «регіонали» збираються тепер відстоювати в суді.

Тим часом більшістю голосів (63 із 69 депутатів, які брали участь у голосуванні) головою облради обрано Володимира Марченка. Цей вибір позитивно оцінив і голова облдержадміністрації Степан Бульба, про відставку якого стало відомо напередодні. Втім, у кулуарах облради Степан Степанович переконував журналістів, що його рішення працювати у Верховній Раді, куди він потрапив за списком СПУ, жодним чином не пов’язане з результатами його роботи на посту голови облдержадміністрації, а є закономірним підсумком виборів.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтава.

Облраду очолив представник Соцпартії

Головою Вінницької облради обрано представника Соцпартії Григорія Заболотного — його кандидатуру підтримали 72 депутати із 99 присутніх. «Бютівець» Олександр Галаченко набрав лише 24 голоси. Переконлива перевага Г. Заболотного дає підстави припускати, що новообраного голову підтримали депутати усіх шести політичних фракцій, представлених у облраді, у тому числі найчисельнішої з них — БЮТ, котра має 44 мандати. 54-річний Г. Заболотний починав трудовий шлях механізатором у рідному селі, що в Бершадському районі. Здобувши спеціальність агронома, знову повернувся в село. Пізніше працював головним агрономом районного управління сільського господарства, начальником того ж управління. Керував районом на посаді представника Президента. Майже сім років був заступником і першим заступником голови Вінницької облдержадміністрації. Протягом року викладав у місцевому аграрному університеті. Доктор сільськогосподарських наук, професор. Голова обласної організації партії «Батьківщина» Олена Вітенко у своєму виступі визнала перевагу опонента над їхнім кандидатом, однак все одно закликала членів фракції віддати голоси за свого кандидата. Мотивувала це рішенням фракції та лідера партії. Після голосування вона не приховувала розчарування від того, як голосували члени фракції. «На словах обіцяли одне, а на ділі вчинили інакше». Тож уже прогнозують, що такі депутати, а їх не менше 20, можуть стати основою для створення нової фракції або принаймні залишаться позафракційними. Заступників голови на сесії не обирали. Та й сесію не закривали, а лише оголосили перерву для консультацій з приводу кандидатур. Цілком можливо, що однією з них може стати кандидатура опонента новообраного голови О. Галаченко. Саме на це натякнув Г. Заболотний, пообіцявши найближчим часом продовжити сесійне засідання.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.