Нападів менше, позовів більше

В Україні значно збільшилася кількість судових позовів до журналістів. Про це повідомила виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Вікторія Сюмар на прес-конференції в Києві, присвяченій Всесвітньому дню свободи преси.

Як передають «Українські новини», за весь 2005 рік до журналістів було передано до суду 13 позовів, а тільки за перший квартал 2006 року — вже 16. «Усі ці позови були досить серйозними і мали серйозний резонанс», — сказала В. Сюмар. За її словами, причиною такої тенденції є складна виборча кампанія, котра стала причиною виникнення численних конфліктів.

Водночас, за даними ІМІ, зменшилася кількість арештів, затримань і нападів на журналістів. Зокрема, 2004 року було зафіксовано вісім арештів і затримань журналістів, торік — два, у 2004 році — 47 нападів і залякувань журналістів, 2005-го — 16. Однак у більшості випадків відсутні результати розслідувань нападів на журналістів.

Серед інших сучасних проблем вітчизняних мас-медіа і журналістів представники інституту відзначають також неможливість одержати інформацію про власників ЗМІ, відсутність редакційних угод і потребу реформи комунальних ЗМІ.

Об’єднання заради майбутнього

Вибори за партійними спиcками ще більше віддаляють владу від громадян. Такої думки дійшли координатори коаліції політичних сил Сергій КрижанІвський і Людмила Супрун. А виборчий закон, за словами народного депутата Л. Супрун, узагалі суперечить Конституції у частині реалізації прав громадян бути обраними до рад усіх рівнів. У свою чергу, Сергій Крижанівський повідомив, що до Верховного Суду подано заяву з вимогою скасувати «повністю протокол ЦВК з виборів народних депутатів від 26 березня 2006 року у частині оприлюднення офіційних результатів виборів як такий, що не відповідає нормам Конституції у частині рівності прав громадян України у реалізації їх права бути обраними до рад усіх рівнів».

Крім того, координатори повідомили, що ініціюватимуть звернення територіальних громад до Конституційного Суду. «Однак для цього він має бути сформований, — зазначила Л. Супрун. — На жаль, нині вирішення цього питання блокується». Водночас Сергій Крижанівський зауважив, що коаліція проводитиме загальноукраїнський «круглий стіл», на якому, за його словами, буде підписано меморандум про єднання. Адже лише об’єднавшись, можна вивести країну з кризи, переконані вони. Нині підписи під меморандумом поставили 43 політичні партії.

Олена ГОРБУНОВА.