Що та у який спосіб має вирішувати парламентська коаліція? Відповідь на це та інші запитання запропонували неурядові аналітичні центри у «Пропозиціях до коаліційної угоди депутатських фракцій у Верховній Раді», презентація яких відбулася вчора під час громадських слухань.

Коаліція депутатських фракцій, на переконання розробників, має взяти на себе солідарну відповідальність за прозорість, відкритість і законність усіх рішень уряду, а також за результати його роботи. Адже саме їх члени формуватимуть склад Кабінету Міністрів. А парламентські посади мають розподілитися так: Голова ВР обирається за погодженням між коаліцією та опозицією, його Перший заступник представлятиме коаліцію, а заступник — опозицію. Водночас опозиція має отримати гарантоване право на керівні посади в парламентських комітетах: з питань правоохоронної діяльності, прав людини, бюджету, Регламенту та депутатської етики, а також свободи слова та інформації.

Підтримка коаліції майбутньому уряду не гарантована автоматично, тож чим раніше і докладніше домовляться учасники переговорного процесу, тим кращою буде якість економічної політики країни, вважають розробники. За їхніми словами, пропозиції сформовані так, щоб забезпечити консенсус у принципових питаннях. До того ж пропозиції за своєю суттю є нейтральними, тобто не спрямовані на підтримку або проти когось.

Принаймні «Наша Україна» вже встигла оцінити якість рекомендацій. За словами Романа Безсмертного, їх неодмінно буде враховано в остаточному варіанті коаліційної угоди.

А от відмовлятися від створення «помаранчевої» коаліції на користь широкої НСНУ не збирається. Оскільки «всі прийняті на сьогодні рішення зобов’язують вести переговори в рамках трійки — НУ, БЮТ та СПУ», — зазначив Роман Безсмертний. На його думку, пропозиція Віктора Януковича про створення коаліції є запізнілою. Однак він не виключив можливості розгляду цього питання на засіданні політради. І додав: «Думаю, навряд чи кому-небудь вдасться схилити політраду до прийняття пропозиції Януковича. Робота в рамках трійки зайшла надто далеко, щоб повертатися на 180 градусів», — наголосив Роман Безсмертний.