До питання законодавчого регулювання порядку офіційного оголошення результатів виборів народних депутатів України

Згідно з частиною третьою статті 82 Конституції України Верховна Рада України збирається на першу сесію не пізніше, ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів. Такий період встановлено з урахуванням вимог статей 55 і 124 Основного Закону України.

Оскільки Центральна виборча комісія є державним органом, вона має діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Зокрема, Законом України «Про вибори народних депутатів України» визначено спосіб офіційного оголошення результатів виборів з урахуванням можливості оскарження відповідних дій чи рішень Центральної виборчої комісії.

Так, за частиною дванадцятою статті 96 зазначеного закону, протокол Центральної виборчої комісії про результати виборів депутатів складається у двох примірниках і підписується Головою, заступниками Голови, секретарем та іншими членами Центральної виборчої комісії, присутніми на засіданні Центральної виборчої комісії, та засвідчується печаткою Центральної виборчої комісії. У протоколі зазначаються дата і час (години і хвилини) його підписання членами Центральної виборчої комісії. Зміст протоколу невідкладно оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Аналіз цієї та інших відповідних норм вказаного закону дає підстави дійти висновку, що складення протоколу є «узагальненням» Центральною виборчою комісією даних протоколів відповідних окружних виборчих комісій, що може бути оскаржено в судовому порядку.

При цьому Закон зобов’язує Центральну виборчу комісію не пізніш як на п’ятий день з дня встановлення результатів виборів офіційно оприлюднити результати виборів депутатів у газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр». Список обраних депутатів публікується із зазначенням в алфавітному порядку їх прізвища, імені, по батькові, року народження, освіти, посади (заняття), місця роботи, місця проживання, партійності, суб’єкта висування.

Таким чином, передбачене Конституцією України офіційне оголошення результатів виборів народних депутатів України має відбуватися відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» і включає встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів шляхом складення відповідного протоколу та їх офіційне оприлюднення в газетах «Голос України» й «Урядовий кур’єр». Відтак, встановлений статтею 82 Конституції України тридцятиденний термін, упродовж якого новообрана Верховна Рада України повинна зібратися на першу сесію, розпочинається з наступного дня за днем опублікування результатів виборів у цих друкованих засобах масової інформації.

Головне юридичне управління Апарату Верховної Ради України.

Як заощадити пальне на полях

Такі рецепти роздавали у столичному Українському домі під час учорашньої конференції «Альтернативні види енергоресурсів та енергозберігаючі технології у сільському господарстві України».

Віце-президент Української аграрної конфедерації Олег Юхновський вважає, що їх використання зробить агровиробництво рентабельним. Насамперед йдеться про мінімальний і нульовий обробітки грунту, котрі дають змогу заощадити пальне, зменшити внесення хімічних добрив та засобів захисту рослин. Технологічно переозброюючи агровиробництво — час для цього давно вже настав, — необхідно обрати правильний напрям на придбання техніки та інших компонентів для ресурсоощадних технологій. І замість того, щоб «латати» стару сільгосптехніку, варто спрямовувати зусилля механізаторів на оволодіння інноваційними способами вирощування зернових культур. Використання, приміром, широкозахватних посівних комплексів дає можливість виконувати за один прохід агрегата по полю одразу три операції: власне посів насіння, внесення мінеральних добрив і коткування.

Такі прогресивні технології врожаювання зарекомендували себе у Південній Америці, США, Канаді. Їх активно застосовують у Росії і Казахстані. У нас усе це поки що на рівні розмов, наукових розробок. А якщо впроваджуються, то хіба що за ініціативи керівників окремих господарств.

Галина КВІТКА.