На 27 квітня призначено першу сесію Житомирської обласної ради. Область, як і передбачалося, в політичному плані пістрява: жодна команда не може похвалитися, що колір, який вона обрала для своїх знамен, став тут домінуючим. Лідер перегонів до парламенту, Блок Юлії Тимошенко, перший і на виборах до обласної ради: він набрав близько 20 відсотків голосів. У місцевих «помаранчевих» 16 з половиною відсотків, а в «синьо-білих» — 11. Лише на один відсоток «з копійками» відстав Народний блок Литвина. Замикають шістку призерів соціалісти (6,4) і комуністи (3,6 відсотка).

Список депутатів, опублікований в офіційній обласній газеті, швидко застарів: БЮТ заявила про виключення зі своєї фракції в облраді Ігоря Фадєєва. Сталося це після скандалу, розкрученого «Українською правдою» про кримінального авторитета «Москву», якого ототожнюють з бригадою «Черепа».

Цікаво, що в тому ж селі і в тому самому будинку, що й Фадєєв, проживає, як видно з повідомлення обласної ТВК, ще один депутат облради — директор іншого ТОВ, обраний теж від БЮТ.

А загалом більш як 40 мандатів із 95 дісталося керівним особам ВАТів, ЗАТів тощо, що викликало найбільше занепокоєння голови ОДА Ірини Синявської.

У складі облради одразу два аграрних міністри — колишній і нинішній, заступник міністра економіки АР Крим. Місцеві оглядачі нарахували там 13 киян, 60 мешканців Житомира і Житомирського району, зате не знайшли депутатів з трьох уражених Чорнобилем районів.

Утім, уже зараз можна прогнозувати, що в складі облради будуть зміни: окремі депутати там тимчасово — доки оберуть голову. Адже їхні прізвища в прохідних частинах виборчих списків до парламенту.

Хто стане головою облради? Одного з потенційних претендентів, Архипа Войтенка, який має багаторічний досвід роботи на цій посаді, виключили з першої п’ятірки «Нашої України». Остаточно це стало відомо близько першої ночі 26 березня — за лічені години до початку виборів, коли районний суд відхилив його позов. На обласній міжпартійній конференції Архипа Борисовича звинуватили, за його словами, в тому, що «не ходив від хати до хати й не агітував виборців». Але необхідної кількості голосів за виключення зі списку не набралося. Тоді відповідний документ до ТВК підписали троє членів ради блоку. Маючи на увазі саме такий розвиток подій, голова ОДА Ірина Синявська визнала, що «з моральної точки зору вчинили не по-людськи». А ще вона закликала не поспішати називати будь-яку політичну силу опозиційною.

Житомир.