На першій після виборів зустрічі з журналістами після закриття сесії Верховної Ради глава парламенту Володимир Литвин заявив, що надалі хоче займатися науково-педагогічною діяльністю, публіцистикою, партією і не претендуватиме на жодні посади у виконавчій владі.

Володимир Литвин на прес-конференції не приховував свої емоції. Він зізнався: коли чотири роки тому вперше потрапив до сесійної зали, то подумав: «Навіщо це мені?» Але тоді відчув спонукання до дій. А сьогодні, за його словами, є певний смуток, але також відчуття зробленого. «Для мене Верховна Рада стала чимось рідним, куди я вклав душу і серце», — сказав він. Проте життя триває: одразу після закриття сесії В. Литвин пішов грати у футбол та готуватися до свого 50-літнього ювілею, який він відзначатиме завтра. «До 46 років я не був народним депутатом, тим паче не був Головою Верховної Ради, і жив, тож зможу жити нормально і після 50 років», —зазначив Голова Верховної Ради. Він також зізнався, що відчуває потребу осмислити процеси, які відбувалися в Україні за останні чотири роки, і поповнити свій багаж знань. Володимир Михайлович запросив журналістів відвідати його домашню бібліотеку і пообіцяв дати інтерв’ю, в якому відверто розповість, що насправді відбувалося в Україні з 2002 року. Проте не слід чекати «викиду компромату», жодних звинувачень чи викриттів, наголосив В. Литвин, бо нічим подібним він ніколи не цікавився. «Це буде не сенсація, а глибша оцінка та аналіз подій, які відбувалися в Україні».

Коментуючи парламентські вибори, Володимир Литвин висловив думку, що в результаті українське суспільство не виграло. Хоча для такого розкладу сил були всі об’єктивні підстави. Їх можна буде згодом проаналізувати. «Це свідчить, що суспільство живе крайнощами, — вважає глава парламенту. — Люди більше сприймають радикальні заклики, ніж гуманні пропозиції із консолідації роботи та порозуміння. Думаю, я дещо випередив час». Володимир Литвин бачить два сценарії розвитку країни: або її розпад, або встановлення диктатури. Більш вірогідним, на його погляд, є перший варіант. «Україна вступила в етап стабільної нестабільності», — вважає він. Однак правових підстав для розпуску новообраного парламенту, на його думку, немає. До того ж спрацює інстинкт самозбереження. «Розпустити парламент зможуть лише вулиця, люди», — вважає В. Литвин. Водночас новий уряд, за його прогнозом, працюватиме недовго, десь півроку, бо новому Кабміну доведеться «освячувати» рішення про підвищення тарифів та робити інші непопулярні кроки.

Під час прощальної фотозйомки народних депутатів четвертого скликання Володимир Литвин схрестив руки представників «Нашої України» Віри Ульянченко та Партії регіонів Раїси Богатирьової.

А на завершальній прес-конференції висловив своє бачення коаліції в новій Верховній Раді: якби коаліцію було утворено на базі «Нашої України» та Партії регіонів, це дало б певну стабільність. Та водночас знівелювало б рейтинги обох політичних сил через серйозні ідеологічні розбіжності.

Голова Верховної Ради четвертого скликання також повідомив, що написав звернення до керівників фракцій новообраного парламенту про утворення робочої групи з підготовки першого пленарного засідання, а також підготував своїм наступникам письмову доповідь про стан у вітчизняній законодавчій сфері. А на посаді нового Голови Верховної Ради Володимир Литвин хотів би бачити людину «чесну в діях, а не на словах, яка зможе об’єднати, а не роз’єднати парламент».