Зараз у Чорнобильській зоні відчуження залишилося 325 самоселів. Переважно старі. 83-річна баба Химка повернулася в рідне село Паришів Іванківського району 1987 року. Живе сама. За продуктами ходить у центр села. Сюди приїжджає автокрамниця і можна довідатися про останні новини.

За словами президента Всеукраїнської громадської організації «Союз. Чорнобиль. Україна» Юрія Андрєєва, адміністрація зони відчуження піклується про самоселів. Вони краще забезпечені, ніж, скажімо, мешканці 2-ї зони обов’язкового відселення. Для них підвозять продукти, забезпечують транспортом, медичною допомогою, доставляють пенсію. А у свята возять до церкви.

До складу Росоховської сільради входять вісім населених пунктів. Це друга зона відчуження. Секретар сільради Галина Аврамчук каже, що раз на тиждень до них приїжджає магазин. А хліб завозять через день. Переважно люди тут виживають за рахунок своїх господарств. Майже в кожному дворі — своя корова і свиня.

— Маємо світло, телебачення, працює телефон. Людям виділяють гроші на закупівлю дров. Сидимо в теплі, — каже Галина Василівна. — Селяни одержують пенсії плюс 25 відсотків від прожиткового мінімуму виплачують на харчові продукти.

А ще за проживання на екологічно забрудненій території щомісяця платять... чотири гривні. Дотепер ці компенсації нараховують з якоїсь розрахункової суми в 19 грн. 90 коп. Наприклад, розмір додаткової чорнобильської пенсії нині становить від 7 до 20 грн.

29 квітня чорнобильці вийдуть на Хрещатик на знак протесту проти соціальної політики держави стосовно них. За словами Юрія Андрєєва, вони вимагають переглянути розміри компенсацій потерпілим від Чорнобильської катастрофи і нараховувати їх, виходячи з прожиткового мінімуму або мінімального розміру пенсій.

Ольга ВІТЕР,Наталія ОВДІЄНКО.