Президент України Віктор Ющенко зустрівся з послами країн «великої вісімки» і главою представництва Європейської комісії в Україні Йєном Боугом. Президент подякував їм за участь у Міжнародній конференції «Двадцять років Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє». «Ми говоримо про надто складну тему, яка, безумовно, не розв’язується в рамках однієї конференції. Але я переконаний, що цей захід дасть нам розуміння щодо спільної політики в реалізації низки проектів», — сказав В. Ющенко, передає його прес-служба.

Глава держави поінформував послів про стан реалізації ряду ключових проектів, які стосуються ЧАЕС. Він наголосив, що рішення чорнобильських проблем потребує спільних зусиль усього міжнародного співтовариства і «колосальної мобілізації ресурсів». Серед знакових питань, що потребують якомога швидшого розв’язання, В. Ющенко назвав спорудження нового безпечного саркофага.

Це будівництво, за його словами, може початися в середині літа і близько мільярда доларів, зібраних на трьох проведених раніше міжнародних конференціях, є достатньою сумою для того, щоб почати реалізацію проекту. Водночас Президент зазначив, що Україна і надалі наполягатиме на певних умовах виконання контракту — йдеться, зокрема, про вимоги щодо коефіцієнта міцності нового об’єкта і його площі. «Це наші конкретні вимоги до переможця тендера, вони мають бути враховані», — сказав глава держави, додавши, що всі ці витрати повинен взяти на себе підрядчик. Йдеться про об’єкт, що на найближчі 100 років може вирішити проблему ЧАЕС.