26 квітня нинішнього року — 20-та річниця з дня планетарної катастрофи, що сталася на Чорнобильській атомній станції

ООН визначила Чорнобиль як проблему світового значення.

Наслідки аварії негативно вплинули на екологічний, соціально-економічний, демографічний стан в Україні.

Тільки протягом останніх шести років пішли з життя понад 600 тисяч людей — жертв Чорнобильської катастрофи. Крім того, на території України проживає понад 2,5 млн. постраждалих від її наслідків, які постійно потребують соціального захисту.

Європа пам’ятає чорнобильську трагедію, а також її негативні наслідки для населення та страх за майбутнє через зараження континенту йодом-131 та цезієм-137. У своїх рекомендаціях та резолюціях ПАРЄ зазначила негативні наслідки атомної аварії для здоров’я людей, особливо дітей та майбутніх поколінь.

Але асамблея, на нашу думку, недостатньо приділяє уваги контролю за виконанням програм з надання допомоги та заходів, що вживає міжнародна спільнота.

ЧАЕС закрили під тиском «великої сімки», що обіцяла допомогу, якої так і не дочекалися. ЧАЕС перебуває в стані очікування робіт зі зняття її з експлуатації через неможливість перевантажити відпрацьоване ядерне паливо (сумарною активністю до 1 млрд. кюрі) із перевантаженого сховища № 1 у сховище № 2, збудоване фірмою «Фраматом» (Франція) за 90 млн. євро.

Але фірма зробила заяву: потрібно ще 100 млн. євро і 5 років на виправлення помилок проекту, на які фірмі вказували ще на початку будівництва сховища.

На нашу думку, це один з прикладів, який можна розцінювати як технічну помилку або як приклад корупції у міжнародних урядових та неурядових організаціях, причетних до будівництва цього сховища.

Фахівці запевняють, що спроба зведення тимчасового «Укриття» (комфайменту) над «Саркофагом» є аналогічним будівництву «Фраматомом» сховища № 2. До речі, це питання постійно висвітлюють ЗМІ України.

Таке прийняття «тимчасових» рішень характеризує безпорадність МАГАТЕ та «Фраматому», які перекладають свої недоробки на плечі народу України, та викликає велику тривогу за безпечне майбутнє України, Європи, всього світу.

Наша політична група підтримує проект резолюції та звертається до Бюро ПАРЄ доручити комітетам «З питань довкілля» та «З економічних питань» підготувати доповідь на засідання сесії ПАРЄ про проблеми з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Анатолій РАХАНСЬКИЙ, народний депутат України.

(Із виступу 10 квітня 2006 року у Страсбурзі на сесії ПАРЄ з питання «Бідність та боротьба проти корупції в країнах — членах Ради Європи»).