Захистити від чиновників, а чиновників — від тиску

Київ. Створення потужної коаліції в Київській міській раді — таке першочергове завдання окреслив голова Київської міськдержадміністрації Леонід Черновецький. Водночас, виступаючи на колегії Київдержадміністрації, він повідомив, що в Київраді є коаліція з 75 депутатів, які готові підтримувати його політику.

Крім того, столичний голова пообіцяв вникати в кожну проблему «більше і глибше». Зокрема, в кожному з 10 районів Києва буде створено суспільну раду, яка вивчатиме потреби і побажання киян. За словами Черновецького, багато звернень стосуються облаштованості дитячих майданчиків. «У районах зараз йдуть вибори... вибори — ніщо, а дитячі майданчики — все», — зазначив Черновецький і пообіцяв захищати співробітників Київдержадміністрації від політичного тиску.

Квадратик або квіточка

Рівне. Оригінальний спосіб змусити своїх депутатів-однопартійців голосувати за «свого» кандидата на посаду голови однієї з районних рад придумала одна з політичних сил Рівненщини. Оскільки голосування таємне, то кожен мав би поставити у бюлетені проти «свого» кандидата або дві галочки, або квадратик, ромб, кружечок (кому яку відмітку «присвоїла» партія). Проконтролювати, чи всі належним чином голосували за «свого», мав член лічильної комісії, в якій представлено всі політичні сили, що пройшли до райради. Законодавчими актами не регламентується, які саме позначки потрібно ставити у бюлетенях, тож кожен із них вважається дійсним, навіть якби навпроти того чи того кандидата намалювали квіточку.

Олександра ЮРКОВА.

Чільне крісло досі вакантне

Закарпатська область. На першій сесії новообраної Виноградівської районної ради на посаду її голови було запропоновано дві кандидатури — Олега Любімова від «Нашої України» та Василя Якоба — від Партії регіонів. Проте жоден із них підтримки більшості депутатів не здобув. Тож питання керівника райради стоятиме і на другому пленарному засіданні 27 квітня.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.