Харківські силовики вважають: вибухи, що сталися минулої суботи в торгових центрах «Сільпо» і «Юсі», насамперед є акцією залякування конкурентів. Учора правоохоронці заявили, що мають у своєму розпорядженні фоторобот чоловіка, причетного до вибухів у супермаркетах. Телефони «гарячої» лінії працюють цілодобово. За достовірну інформацію гарантовано грошову винагороду.

Нагадаємо, магазини, відстань між якими лише близько кілометра, рвонули з інтервалом у дев’ять хвилин. Постраждали 19 чоловік, зокрема одна дитина. Епіцентри вибухів були у шафочках для збереження сумок відвідувачів. Правоохоронні органи не кваліфікують вибухи як теракти. Не співвідносять їх і з парламентськими виборами, що недавно відбулися в Україні.

Сьогодні в Харкові тривожно, але не так, як ввечері в суботу, коли містом поповзли панічні чутки, що в 12 ще супермаркетах закладено бомби. Під посилений контроль узято всі супермаркети міста.

І якщо в суботу в лікарні перебували 14 потерпілих, то вже на Великдень — лише сім. Марію Луценко, котра була у тяжкому стані, перевели з реанімації у звичайну палату. Стан постраждалого дворічного хлопчика Жені також не викликає побоювань. Як розповів «Голосу України» міський голова Харкова Михайло Добкін, одержавши в неділю в подарунок іграшкову машинку, задоволений малюк почав з нею гратися. Вчора в лікарнях залишилося лише троє потерпілих. Серед них Женя і Марія Луценки.

Відомо, що саморобні вибухівки, використані в обох випадках, містили близько 200 грамів речовини, схожого на тротил. «Бомби» не було вкладено в металеву оболонку, інакше потерпілих було б набагато більше», — повідомив міський голова, додавши, що слідство розглядає кілька версій подій.

Тим часом досі не відомі результати розслідування подібного інциденту, що відбувся місяць тому. 19 березня в одному із супермаркетів «Сільпо» теж прогримів вибух. Щоправда, невідомі заздалегідь попередили міліцію про закладену бомбу, і всіх людей вдалося евакуювати. Виникає відчуття, що тоді «прогриміло» попередження, тепер настала розплата. Принаймні така версія розглядається. Однак замовчується інформація, кому належить торгова мережа «Сільпо». Адже вона з’явилася в півторамільйонному місті тоді, коли воно і так уже було насичене продовольчими магазинами. Деякі із «сільповських» прилавків з’явилися саме в тих торгових точках, де раніше красувалися інші вивіски...

Микола КОСИЙ,Яна СТАДІЛЬНА.