Ефективність використання енергії у громадських закладах жодним чином не впливає на їх фінансування з державного бюджету — в українському законодавстві просто немає відповідного механізму. Тому вони не мають жодних матеріальних стимулів дбати про енергоефективність.

Тож на часі запровадження жорсткого, прозорого механізму обліку енергоресурсів у бюджетних установах та врахування стану енергоспоживання при виділенні коштів таким закладам. Про це йшлося на круглому столі в Рівненській ОДА, де «Еко-

клуб» презентував дослідження стану енергоспоживання бюджетними установами області. Зроблено це було на прикладі шкіл Рівненщини, де вартість опалення одного квадратного метра дуже різна. В середньому по області ця цифра становить 75 гривень за квадратний метр. А ось у Березнівському ліцеї за опалення квадратного метра сплачують 592 гривні. Схоже, керівництво цього навчального закладу не зацікавлене в економії бюджетних коштів, оскільки ліцею на опалення з бюджету виділяють щороку півмільйона гривень.

— В умовах чинного законодавства бюджетні заклади не можуть використати зекономлені у результаті енергоефективних заходів кошти на інші потреби. Жоден з можливих показників, що характеризує ефективність використання енергії у бюджетних закладах, не враховується при прийнятті рішень про фінансування їх потреб, — вважають активісти «Екоклубу».

— Звідси й ситуація, коли опалення квадратного метра площі в різних установах відрізняється у 9 разів, а кошти на проведення ремонтів з утепленням спрямовуються закладам, які на папері виглядають далеко не найгірше, — каже, координатор ГО «Екоклуб» з питань енергозбереження Ілля Єременко. — Ми маємо велику кількість даних, знаємо приклади країн і міст, де система енергообліку успішно реалізована й хочемо зробити свій внесок у цю справу і на Рівненщині. Починати слід саме з прозорого та чіткого обліку.

— Енергооблік є найважливішим показником енергоефективності, адже саме він дає можливість побачити, як використовуються енергоресурси, як вони економляться, як на це впливають проведені заходи з енергозбереження, — переконаний заступник голови Рівненської ОДА Тарас Пустовіт. — Облдержадміністрація готова до співпраці з «Екоклубом» як у плані підготовки програми моніторингу енерговитрат, так і в спільному аналізі та виділенні коштів для соціальних об’єктів.

 

Рівне.