Країни Європейського союзу підвищать з наступного року вартість короткострокових шенгенських віз з 35 до 60 євро. Про це повідомив представник Австрії, яка головує в ЄС.

Рішення має бути схвалено за кілька днів міністрами внутрішніх справ країн ЄС. Щоправда, для країн, які мають спільний кордон з Євросоюзом, обіцяють ціни не підвищувати. З ініціативою підвищення вартості віз виступила Франція в зв’язку зі створенням незабаром в Європейському союзі централізованої бази, де зберігатимуться біометричні дані осіб, що в’їжджають у шенгенську зону. Проти виступили деякі країни Східної і Центральної Європи, зокрема Польща й Угорщина, які не хотіли б створювати додаткові незручності для сусідів.

Тим часом президент Польщі Лех Качинський в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» знову обіцяє руку допомоги нашій країні у прагненні до європейської та євроатлантичної інтеграції. Він, зокрема, зазначив, що НАТО керується принципом «відкритих дверей».

Президент Польщі також підтримав позицію України про необхідність диверсифікації постачань палива з Росії і звернув увагу на серйозні екологічні загрози, які може становити будівництво Північно-Європейського газогону, що Росія веде в обхід України.