Безумовно, головною інтригою минулого тижня залишалася ситуація довкола формування коаліції. Лідер БЮТ Юлія Тимошенко звинуватила нещодавніх соратників по «помаранчевому» табору у веденні переговорів з головними опонентами — Партією регіонів. І закликала главу держави особисто очолити переговорний процес із формування коаліції.

Її можна зрозуміти. Не для того вона воювала за електорат, щоб втратити можливість посісти прем’єрське крісло. Задля цього Юлія Володимирівна навіть запропонувала посаду Голови Верховної Ради лідеру соціалістів Олександру Морозу, хоча ще зовсім недавно це крісло пропонувалося Роману Безсмертному.

Взагалі переговори, які вели учасники «помаранчевого» табору, більше нагадували торги довкола крісел, а не напрацювання програм розвитку країни, велася така собі кадрова кадриль — по черзі мали ділити найважливіші посади в державі. Якщо одна сила отримувала посаду прем’єра, то посада першого віце-прем’єра мала належати іншій. Подібний сценарій пропонувався і для розподілу посад у парламенті. Тобто можна стверджувати, що урядова команда мала формуватися не навколо заходів, які потрібні для виведення економіки із застою, а за політичним принципом, як і той склад уряду, що вже очолювала Юлія Тимошенко. Чи здатний буде у цьому випадку Кабінет Міністрів знайти відповідні рішення, особливо на тлі глобального подорожчання енергоносіїв? На це запитання наважиться дати відповідь не кожен.

Однак «Наша Україна» не хоче бачити лідерку БЮТ у прем’єрському кріслі. Тож і почалися взаємозвинувачення у зраді спільних інтересів, у єднанні з колишніми опонентами. Один із лідерів Партії регіонів Микола Азаров висловив думку, що за будь-яких обставин союз «помаранчевих» буде нестійкий, тож вони запропонують «регіоналам» створити іншу коаліцію. А тому, схоже, Партія регіонів розпочала всерйоз розглядати можливість дострокових парламентських виборів. Про що й сказав журналістам Микола Азаров.

Процеси протистояння відбуваються і на місцевому рівні. Ми вже повідомляли про те, що у Київській обласній раді «бютівці» та соціалісти відмовилися формувати коаліцію з іншими «помаранчевими» силами. На сході України йде протистояння між новообраними радами і головами обласних державних адміністрацій. І часто у ролі посередника між ними виступає суд.

І це не дивно. У Вищому адміністративному суді триває розгляд позову невдах парламентських перегонів до Центральної виборчої комісії. І, до речі, ніхто не може спрогнозувати, коли і яким вердиктом закінчиться цей судовий марафон. Не можна виключати й того, що таки ВАС прийме рішення про перерахунок голосів. А в цьому випадку можна очікувати всього. Дехто з науковців вважає, що лідери виборчих перегонів перерозподіляли-таки голоси невдах на свою користь. Якщо ж перерахунок відбудеться, то не можна заперечувати ймовірність уточнення результатів, а отже, і розширення кола учасників коаліційних переговорів. То чи варто сьогодні затівати кадрову кадриль?