Директор українського відділення міжнародного інституту гуманітарно-політологічних досліджень Володимир Малинкович вважає, що шанси лідера БЮТ Юлії Тимошенко стати прем’єром більші, ніж у будь-кого іншого. В інтерв’ю інформагентству В. Малинкович зазначив, що перспективи прем’єрства Ю. Тимошенко принципово залежать від позиції блоку «Наша Україна».

За його словами, в цьому блоці «три різні угруповання»: «електорат, який підтримує союз з Ю. Тимошенко — це пересічні виборці, є частина політради, що готова піти на союз з Партією регіонів, і є друга половина політради, готова піти на те, щоб Ю. Тимошенко була прем’єром, але обставити її всілякими умовами, що обмежать її повноваження». Яке з цих угруповань переможе, такий і буде результат, сказав політолог.

Крім того, зазначив він, прем’єрство Ю. Тимошенко також залежить і від позиції Президента України Віктора Ющенка. «Але Президенту дуже важко відмовитися від «помаранчевої» коаліції, тому шансів, що Ю. Тимошенко стане Прем’єр-міністром більше, ніж будь-яких інших», — вважає В. Малинкович.

Відповідаючи на запитання про те, чи може пропозиція СПУ і БЮТ про розподіл трьох основних посад («Нашій Україні» — пост Президента, БЮТ — Прем’єра і СПУ — Голови Верховної Ради) стати каменем спотикання і приводом зруйнувати переговорний процес із створення «помаранчевої» коаліції, В. Малинкович підкреслив, що це можливо, але малоймовірно. «Нашій Україні» розпочати переговорний процес з Партією регіонів буде дуже важко, «бо Юлія Володимирівна одразу оголосить Ющенка зрадником Майдану» і прихильники Майдану підуть за Ю. Тимошенко, пояснив він.

Прогнозуючи, які будуть подальші дії БЮТ і СПУ в разі, якщо «Наша Україна» вийде з переговорного процесу, В. Малинкович наголосив, що ці політичні сили підуть в опозицію.

Імпічмент Президента і достроковий розпуск парламенту? Малоймовірно. Але!

Думки українських політологів з приводу можливості імпічменту Президента України Віктора Ющенка, дострокового розпуску парламенту, а також проведення повторних виборів міського голови Києва розійшлися.

У середу під час «круглого столу» на тему «Українська аварія-2006» директор Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковський висловив думку про те, що в разі, якщо лідер БЮТ Юлія Тимошенко не зможе очолити Кабінет Міністрів і обійняти посаду прем’єра, «вона виведе народ на вулиці і буде намагатися змусити Президента створити уряд на чолі з нею в червні цього року».

За словами політолога, якщо В. Ющенко відмовиться від цього, «тоді вже постане питання про імпічмент Президента і всі міркування, всі аргументи буде використано Ю. Тимошенко в цьому питанні, зокрема і медичний аргумент (отруєння кандидата в Президенти В. Ющенка під час президентської виборчої кампанії)».

На думку С. Бєлковського, у Ю. Тимошенко є три причини і для того, щоб ініціювати нові вибори міського голови Києва.

Говорячи про можливість розпуску парламенту, С. Бєлковський наголосив: чи піде В. Ющенко на такий крок, залежатиме від того, «наскільки аварійною він вважатиме ситуацію загалом у країні».

У свою чергу, директор Національного інституту стратегічних досліджень Ігор Гринів підкреслив, що будь-які сценарії, у тому числі сценарій розпуску парламенту і навіть імпічменту Президента України, «є не аварійними сценаріями, а демократичними».

На його думку, Україна має потребу в створенні «помаранчевої» коаліції і прем’єрстві Ю. Тимошенко. «Тимошенко-прем’єр мені подобається. Тому, що це призведе до нестабільності, політичної кризи, до так званих аварійних ситуацій. Що більше таких криз, то більше Україна просувається в демократичному розвитку і вчиться долати такі кризи», — підкреслив І. Гринів.

Водночас він зазначив, що не вірить ні в розпуск парламенту, ні в імпічмент Президента В. Ющенка.

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов підкреслив: на сьогодні криза в Україні полягає в тому, що в державі не може бути сформовано парламентсько-президентську республіку. На його думку, Ю. Тимошенко, заявляючи про своє прем’єрство, «думає про шлях канцлер-демократії», за прикладом Німеччини, коли політична сила, яка перемогла на виборах, одержує посаду прем’єр-міністра. Проте, на думку В. Карасьова, в Україні «президентско-орієнтована політична культура».

Політолог висловив сумнів з приводу того, що Ю. Тимошенко наполягатиме на реалізації сценарію імпічменту Президента, оскільки її в цьому не підтримають.

В. Карасьов підкреслив, що передусім Ю. Тимошенко в цьому питанні не підтримає і Партія регіонів — їм не вигідний такий сценарій, і Партія регіонів зацікавлена домовлятися з Президентом. Проте В. Карасьов зазначив, що «мітинговий потенціал» у Ю. Тимошенко є.

Кажучи про перспективи розпуску парламенту, В. Карасьов наголосив, що реалізація такого сценарію можлива в 2008 році, напередодні президентських виборів, коли будуть спроби переформатувати парламентську коаліцію. «Найближчими місяцями розпуску парламенту не буде», —переконаний він. На думку політолога, це пов’язано з тим, що блок «Наша Україна» не готовий до проведення дострокових виборів і йому необхідно зміцнити свою партійну структуру.