Вищий адміністративний суд України продовжує розгляд справи з позову низки політичних сил, які заперечують результати останніх парламентських виборів.

Зокрема, представник виборчого Блоку Литвина народний депутат Василь Надрага вимагає визнати протиправними дії Центр-виборчкому із встановлення результатів парламентських виборів 2006 року. Також він зазначив, що Блок Литвина вимагає від ЦВК зобов’язати виборчі комісії з виборів депутатів до Верховної Ради провести перерахування голосів на окремих округах. На його думку, протокол ЦВК зі встановлення підсумків парламентських виборів, що було оголошено 10 квітня, «не відповідає волевиявленню виборців». Він також зазначив, що Блок Литвина подав 105 скарг до ЦВК на дії окружних комісій, і жодна з них, за його словами, не була задоволена. Водночас Блок Литвина «не порушує питання про переголосування, а порушує питання про об’єктивність підбиття підсумків». В. Надрага нагадав, що по 225 округах з виборів у депутати Верховної Ради ЦВК прийняла 259 рішень про уточнення протоколів, а це означає, що по одному округу рішення приймалося більше одного разу. Але, на його думку, не можна уточнити протокол, не перерахувавши голоси. «Якщо буде проведено перерахування і бюлетені відповідатимуть протокольним записам, ми з цим погодимося», — сказав він.

Після цього в засіданні Вищого адміністративного суду було оголошено десятихвилинну перерву, оскільки надійшла інформація про наявність в одного з присутніх зброї. Як повідомляє «Інтерфакс-Україна», представник охорони будинку суду повідомив, що інформація підтвердилася — в залі засідання перебувала людина, що прийшла у супроводі двох представників державної охорони, які мають право на носіння зброї. Однак на момент оголошення перерви ця людина вже залишила зал судового засідання, сказав представник охорони, не уточнюючи при цьому його особистість.

Після поновлення засідання виступила заступник голови Центрвиборчкому Марина Ставнійчук, яка заявила, що позовні вимоги блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція», Блоку Юрія Кармазіна, партії «Віче» і Народного блоку Литвина до ЦВК є «безпідставними». За її словами, ЦВК зацікавлена, щоб цей судовий процес розглядався не як політичний, а як юридичний процес. Водночас М. Ставнійчук зазначила, що вважає «абсолютно природним» процес уточнення протоколів виборчих комісій. За її словами, 10 квітня, під час оголошення підсумкових результатів виборів, Центрвиборчком мав «достовірні протоколи окружних виборчих комісій про результати голосування». «Отже, ЦВК установила справжнє волевиявлення виборців у загальнодержавному виборчому окрузі», —наголосила вона. Заступник голови ЦВК також зазначила, що під час встановлення результатів не було жодного судового рішення про перерахування голосів або про заборону комісії встановлювати результати виборів. У зв’язку з цим, за її словами, «оскарження дій ЦВК з установлення результатів виборів є неправомірним». Вона також зазначила, що після складання протоколів дільничними виборчими комісіями судові позови можуть подавати протягом двох днів, однак цього не було зроблено.

М. Ставнійчук нагадала, що закон виключає розгляд у Вищому адміністративному суді тих фактів порушень, що не були предметом розгляду в окружних виборчих комісіях як відповідні докази. Заступник голови ЦВК також повідомила, що під час парламентських виборів в Україні реально перераховано 162 тисячі 790 виборчих бюлетенів, і «немає підстав, які вплинули б істотним чином на результати виборів». Вона також наголосила, що Центрвиборчкомом було розглянуто всі звернення і скарги стосовно виборчого процесу в установлений законом термін.

Після завершення етапу пояснень у частині позовної вимоги політичних сил щодо фальсифікацій і масових порушень під час виборів ВАСУ перейде до вивчення доказів, допиту свідків і дебатів. «Ми повинні завершити розгляд справи», — сказав під час засідання головуючий Олександр Пасенюк.