У номері за 1 квітня в матеріалі «Ядерне сховище — поруч з прохідною» згадувався завод нестандартного обладнання і трубопроводів (НОіТ). У чому унікальність цього підприємства, яке розташоване неподалік Запорізької АЕС?

Візьмімо хоча б оце металеве кільце. З кількох таких вийде цілісна оболонка — корпус внутрішньої частини нового контейнера для зберігання в ньому відпрацьованого ядерного палива (ВЯП). Кільця виготовляють з листів котлової вуглецевої сталі підвищеної міцності завтовшки 25,4 мм. Їх треба не лише надійно зварити, а й «вигладити» так, щоб вони були ідеально гладкими і круглими. Щоб потім у них вільно й безперешкодно заходили герметичні корзини, в які потім встановлюють 24 відпрацьовані паливні збірки.

А унікальність цього заводу полягає в тому, що тут успішно освоїли виготовлення внутрішньої складової контейнерів за американською технологією. Перший такий контейнер, який докорінно відрізняється від тих, що використовують для перевезення ВЯП до Росії, було встановлено на майданчику сховища ЗАЕС 24 серпня 2001 року. Нині вже встановлено 36 таких контейнерів.

Утім, до організації виробництва елементів контейнерів і ССВЯП було залучено низку інших підприємств і наукових закладів України: Дніпропетровський трубний завод, Азовмаш, Полтавський елетромашинобудівний і Запорізький електротехнологічний заводи, Інститут імені Є. О. Патона, Харківський держуніверситет та інші. І, звичайно, місцевий завод спеціальних конструкцій, продукція якого — бетонні оболонки завтовшки 686 мм, що надійно «обгортають» внутрішні частини контейнерів з паливними збірками.

Щоб налагодити виробництво власними силами, таким контейнерам треба було пройти 13 державних найвимогливіших обов’язкових експертиз з ядерної та радіаційної безпеки матеріалів і робочого проекту ССВЯП.

Нині завод входить до складу відокремленого підрозділу НАЕК «Енергоатом» — «Атоменергомаш». На ньому виготовляють не лише складові контейнерів для сухого зберігання ВЯП, а й такі складні вузли для атомних станцій, як теплообмінники.

Цей завод, кажуть фахівці, готовий освоїти випуск будь-якого надскладного сучасного обладнання й устаткування для АЕС.