Житомиряни на Банковій

Щоб привернути увагу до ситуації, яка склалася навколо виборів міського голови Житомира, велика група житомирян виїхала до Києва, де провела акцію біля секретаріату Президента України. Прихильники Віри Шелудченко, яка, за даними дільничних комісій, набрала найбільше голосів, передали до секретаріату документи, які, на думку учасників акції, підтверджують те, що міська ТВК допускає порушення законів, діє всупереч рішенням Апеляційного суду області. Учасники акції попросили також втручання Генеральної прокуратури.

Олексій КАВУН.

Міняють амплуа

На Волині відбуваються організаційні сесії районних рад, на яких депутати обирають голів рад та їх заступників. Характерною їх особливістю є те, що на ці посади претендують, і небезуспішно, чимало нинішніх голів райдержадміністрацій. На нові для себе посади прийшли нещодавні голови райдержадміністрацій: Маневицького району Андрій Сопронюк, Турійського — Орест Василишин, Любешівського — Валерій Панасюк. У Камінь-Каширському районі головою знову обрали Романа Чечотку. У двох районах — Ковельському і Ратнівському — сесії не закрили, оскільки жоден із кандидатів не набрав необхідної кількості голосів. До речі, в першому з них на посаду голови претендують одразу п’ятеро.

Микола ЯКИМЕНКО.

Голова проти голови

Голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль подав позовну заяву до Печерського районного суду міста Києва на голову Луганської обласної ради Валерія Голенка. У своєму адміністративному позові керівник області вимагає зупинити дію розпорядження голови Луганської облради «Про проведення другої сесії обласної ради п’ятого скликання» в частині розгляду питання про використання російської мови на території Луганської області та ще низки важливих питань. Свою позицію Геннадій Москаль пояснює тим, що за результатами виборів депутатів Луганської облради за пропорційною системою до складу цього представницького органу місцевого самоврядування не обрано жодного представника територіальних громад чотирьох районів і декількох міст. Отже, будь-які рішення, що зачіпають інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст регіону, які не мають своїх представників у складі ради, не можуть вважатися такими, що відповідають чинному законодавству.

Коли верстався номер, надійшло повідомлення про те, що Печерський районний суд Києва задовольнив вимогу голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля до голови Луганської облради Валерія Голенка і зупинив дію розпорядження останнього «Про проведення другої сесії обласної ради п’ятого скликання».

Алла АНТІПОВА.

Рухівець чи «нашоукраїнець»?

Прізвище нового голови Івано-Франківської облради стане відоме 4 травня. Саме в цей день заплановано провести першу організаційну сесію, повідомив журналістам під час брифінгу голова ОДА Роман Ткач. За його словами, всередині блоку «Наша Україна», який має в обласній раді більшість (62 депутати із 120), наразі фігурують два прізвища на цю посаду: голови крайової ради НРУ Романа Ткача і голови обласної організації НСНУ, голови обласного штабу виборчого блоку «Наша Україна», поки що чинного міського голови Івано-Франківська Зіновія Шкутяка. «Є рішення НСНУ про висунення кандидатури Зіновія Шкутяка і є рішення крайової ради Руху про висунення Романа Ткача», — сказав Роман Володимирович. До 4 травня, за його словами, виборчий блок «Наша Україна» має остаточно визначитися «з одним прізвищем на посаду голови обласної ради».

Дарина НАЗАРЧУК.

Зміна влади в Харкові: все чинно і шляхетно

Учора новообраний харківський міський голова Михайло Добкін офіційно обійняв посаду. На першій сесії нової міської ради він склав присягу посадовця органів місцевого самоврядування. Після чого голова міської виборчої комісії вручив йому посвідчення і посадовий знак міського голови.

Особливість зміни влади в другому за величиною місті України полягає в тому, що все, на відміну, наприклад, від столиці, пройшло чинно і шляхетно. Замість судової тяганини новий голова запросив до президії усіх своїх попередніх колег, подякував їм за все те добре, що вони зробили для мешканців півторамільйонного мегаполіса, заявивши, що неодмінно скористається позитивним досвідом усіх своїх попередників. А своєму попередникові Володимиру Шумілкіну він вручив першу власноручно підписану Почесну грамоту. Очікується, що одним із перших рішень міської ради Харкова стане скасування підвищених тарифів на комунальні послуги.

Микола КОСИЙ.